Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Rus Dışişleri’nden AB’ye yaptırım uyarısı

Reklam

Atina’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, AB’nin Rusya ile ilişkilerde belirsizlik yaratan ‘yatay’ yaptırım mekanizmaları oluşturarak ‘kaygan bir yola’ ayak bastığını söyledi.

AB’nin kimyasal, insan hakları, siber saldırılar gibi alanlarında ‘yatay’ yaptırım mekanizmaları uygulamaya koyduğuna dikkat çeken Gruşko, söz konusu mekanizmaların gerçek kişileri, kurumları şirketleri ve işadamlarını etkileyebildiğini vurguladı.

Rus diplomat, bunun ‘hiçbir yere varmayan çok kaygan, fakat ilişkilerde muazzam bir belirsizlik yaratan yol’ olduğu konusunda uyardı.

Bu sorunun sadece Rusya ve AB arasında olmayıp dünya ticareti için de geçerli olduğuna dikkat çeken Gruşko, “Bu nedenle hem sistematik olarak, hem de AB ile ilişkilerimizde, normal ekonomik ilişkilerin gelişmesine doğrudan engeller oluşturan DTÖ normlarıyla çelişen tek taraflı kararlara karşı çıkıyoruz” diye konuştu.

AB’nin Rusya’nın en önemli ekonomik ortaklarından biri olmaya devam ettiğine dikkat çeken Gruşko, Avrupa ülkelerinin Rusya’nın geçen yılki dış ticaret hacminde yüzde 38’lik payı olduğunu vurguladı.

Rus diplomat, Rus ekonomisinin yaptırımlardan dolayı Asya’ya, özellikle de Çin’e ‘dönmesinden’ sonra bu rakamların düşeceğini olasılığını göz ardı etmedi, ancak bu düşüşle birlikte dahi rakamların ilişkilerin kalitesini gösterdiğini ifade etti.

Gruşko, Batılı şirketlerin neredeyse tümünün Rusya pazarında kalmaya ve yeni duruma uyum sağlayarak faaliyetlerine devam ettiklerinin altını çizdi.

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam