Taşçıer'den borçları nedeniyle tıpçılara diplomalarını vermeyen özel üniversitelere tepki: Hak gaspıdır
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, vakıf üniversitelerinin tıp ve diş hekimliği öğrencilerinin öğrenim ücreti borçları nedeniyle diploma alamamasını Meclis gündemine taşıdı. Taşçıer, “Ortada kalmış durumdalar. Ne sınavlara girebiliyorlar ne de bir yere başvurabiliyorlar. ‘Ücret yoksa diploma da yok’ anlayışı, kazanılmış bir hakkın gaspıdır” dedi.
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, üniversite ücretlerini ödemekte güçlük yaşayan çok sayıda öğrencinin mezun olmalarına karşın diplomalarını alamamalarını bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. Taşcıer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şunları sordu:
“- Vakıf üniversitelerinin tıp fakültelerinden mezun olan, ancak yaşanan pandemi nedeniyle ücret ödemelerini yapamayan ve bu sebeple mezun olmalarına rağmen diplomalarını alamayan kaç doktor ve diş hekimi vardır?
– Diplomasını alamadığı için Sağlık Bakanlığı atamalarına, Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş (TUS) Sınavına ve Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) katılamayan mezun doktor ve diş hekimleriyle ile ilgili bir girişimde bulunacak mısınız?
– Bu konuda Sağlık Bakanlığı’na çözüm için başvuran mezunlar için hangi çözümler üretilmiştir? Kendilerine hangi cevaplar verilmiştir?
– Sağlık emekçilerine en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde, çalışıp hem mesleklerini icra edip hem de borçlarını ödeyebilecek durumdaki Tıp Fakültesi mezunlarına ‘ücret yoksa diploma da yok’ dayatması ile ilgili bir inceleme ve soruşturma yapacak mısınız?”
Taşçıer, konu hakkında açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Pandemi nedeniyle Türkiye çok derin bir ekonomik kriz içerisinde. Bu bir gerçek. Bir diğer gerçek de bu süreçte sağlık emekçilerimizin sayısını hızla artırmamız gerekliliğinin bir mecburiyet olması. Bugün Türkiye’de sağlık emekçileri olağanüstü bir çaba gösteriyor ve pandeminin etkilerini azaltmak için canla başla çalışıyorlar. Dinlenmeye dahi zamanları yok, o kadar yoğun bir tempoda çalışıyorlar. Bu nedenle sağlık personeli sayımızı hızla artırmamız gerekiyor. Ancak vakıf üniversitelerinden mezun olan ancak ücretlerini ekonomik kriz nedeniyle ödeyemeyen birçok gencin diplomalarını alamadıklarını duyuyoruz. Özellikle tıp ve diş hekimliği fakültesi mezunu gençlerin şu salgın ortamında bir an önce göreve başlamaları gerekirken, maalesef bir alacak verecek meselesi nedeniyle ortada kalmış durumdalar. Ne sınavlara girebiliyorlar ne de bir yere başvurabiliyorlar. Sağlık Bakanlığı’nın bu soruna acilen bir çare bulması gerekiyor. ‘Ücret yoksa diploma da yok’ anlayışı, kazanılmış bir hakkın gaspıdır. Borç varsa tahsili de çeşitli yollarla mümkündür, ancak diploma vermemek kabul edilemez. Kaldı ki öğrenciler iş hayatına başlayamazsa bu borcu zaten ödeyemezler. Tıp ve diş hekimliği fakültesi mezunu gençlerin sorununa ivedilikle çözüm bulunması için Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum.”
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…