Reklam
Kategoriler: Gündem

TBMM Başkanı Şentop: Siyasi partiler, Anayasa ve Siyasi Partiler kanunlarına uygun olarak siyaset yapmalıdır

Reklam

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop HDP’ye açılan kapatma davasıyla ilgili, “Siyasi partiler, Anayasa ve Siyasi Partiler kanunlarında olan ölçülere uygun olarak siyaset yapmalıdır” diyen Şentop “Hukuk sistemine göre kazanılmış bir statü varsa bunun işleyişiyle ilgili olan kurallara da uyacaksınız” dedi.

TRT Haber’e konuşan Şentop, “Siyasi partiler, Anayasa ve Siyasi Partiler kanunlarında olan ölçülere uygun olarak siyaset yapmalıdır” diyen Şentop “Hukuk sistemine göre kazanılmış bir statü varsa bunun işleyişiyle ilgili olan kurallara da uyacaksınız” dedi.

Meclise gelen dokunulmazlık dosyalarına da değinen Şentop, 1300’e yakın dokunulmazlık dosyası olduğunu söyledi. 14 milletvekilinin daha dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ortaya çıkacak ara seçim gündemine dair ise, “Teorik olarak var. Fezlekeler üzerinden bu kadar kısa zamanda böyle bir sonuç ortaya çıkacağına, bu kadar sayıya ulaşacağına pek ihtimal vermiyorum” ifadelerini kullandı.

HDP’yi kapatma davasının ne kadar süreceğine ilişkin de Şentop “Makul bir süre içerisinde, azami 3 ila 6 ay gibi bir süre içerisinde sonuçlanabileceğini düşünüyorum. Anayasa Mahkemesi’nin performansını dikkate alarak söylüyorum” dedi.

KARARIN İLGİLİ MAHKEME TARAFINDAN KALDIRILMASI GEREKİR

Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinde Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurusunun beklenmesinin söz konusu olmadığını ve CHP’li Enis Berberoğlu’nun durumunun emsal teşkil etmediğini ve Gergerlioğlu hakkında verilen kesin hükmün kaldırılmadığını ve hükmü kararı veren ilgili mahkemenin vermesi gerektiğini söyledi.

Gergerlioğlu’nun Meclis’te gözaltına alınmasına dair ise, vekilliği düştüğü halde TBMM Genel Kurul Salonu’nda kalmasının içtüzüğe göre yanlış olduğunu ve Meclis’in bu yüzden o gün çalışmalarını devam ettiremediğini ifade etti.

Şentop, TBMM içinde güvenliğin sağlanmasında yetkinin Meclis Başkanı’na verildiğini, müdahale konusunda sınırlayıcı durumlar bulunduğunu belirtti. Şentop ayrıca, “TBMM İç Tüzüğünün 170. maddesine göre, ‘Meclis binalarında ve bahçesinde bir suç işlendiği takdirde, savcılığın doğrudan soruşturma yapabileceği bir suçsa, soruşturma izni verilmesi gibi hususlar söz konusu değilse, doğrudan savcılığın soruşturma yapabileceği bir husussa savcılığın talimatı yerine getirilir’ diyor. İçtüzük hükmü bu. Savcılıktan gelen talimatı, orada görevli arkadaşlarımız yerine getirmiştir” diye konuştu.

Reklam

Önceki Haberler

“Maarif modeli çöpe! Bilimsel ve laik eğitim istiyoruz!”

MEB'in "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne tepkiler sürüyor.

27 Nisan 2024 19:47

Sınıf Tavrı’ndan 1 Mayıs çağrısı: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a!

Sınıf Tavrı 1 Mayıs'a dönük bir açıklama yayımladı.

27 Nisan 2024 19:26

“Laiklik ihlalleri ve bunlara meşruiyet katan faaliyetler nereden gelirse gelsin kabul edilemez!”

Laiklik Meclisi yerel seçimler öncesinde ve sonrasında gerek iktidar gerekse CHP tarafından yapılan laiklik ihlalleri…

27 Nisan 2024 18:30

Adana Demirspor taraftarı 1 Mayıs’ı selamladı

Adana Demirsporlu taraftarlar, “Her sokakta izin, bu memleket bizim!” ve “Working Class Hero” (İşçi sınıfının…

27 Nisan 2024 09:30

Protokol skandalı: AKP’liye koltuk var CHP’liye yok!

Mardin’in Yeşilli ilçesinde 23 Nisan’da düzenlenen resmî törende AKP’li ilçe başkanına protokolde koltuk verilirken, CHP…

27 Nisan 2024 09:19

AKP Grup Başkanı Güler: Partili cumhurbaşkanı’ tartışılabilir

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bir televizyon programında gazeteci Fatih Atik’in sorularını cevaplandırırken, yeni anayasa…

27 Nisan 2024 09:06
Reklam