TÜİK: Tarım-ÜFE yüzde 23,10 arttı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Tarım ürünlerinde üretici fiyat endeksi yüzde 23.10 arttı.

TÜİK: Tarım-ÜFE yüzde 23,10 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) aylık yüzde 1,68, yıllık ise yüzde 23,10 arttı.

TÜİK, ekim ayına ilişkin Tarım-ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre. Tarım-ÜFE’de, bir önceki aya göre yüzde 1,68, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,92, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,10 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 22,06 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,65, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,22 artış, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 0,15 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 1,28 artış, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,10 artış, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,02 azalış gerçekleşti.

AĞAÇ VE ÇALI MEYVELERİ İLE SERT KABUKLU MEYVELERDE FİYAT ARTIŞI YÜZDE 23,47 OLDU

Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla, yüzde 6,02 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler, yüzde 4,91 ile tropikal ve subtropikal meyveler ve yüzde 1,93 ile sebze, kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 23,47 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler, yüzde 20,43 ile lifli bitkiler ve yüzde 8,65 ile turunçgiller oldu.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ YÜZDE 79,66 İLE LİFLİ BİTKİLERDE

Yıllık Tarım-ÜFE’ye göre 10 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 2,84 ile çeltik ve yüzde 3,29 ile üzüm oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 79,66 ile lifli bitkiler, yüzde 38,18 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve yüzde 37,47 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 17,23 ile turunçgiller olduT