Türk Telekom'dan AKP'nin barosuna 'icra dosyası' kıyağı
Türk Telekom'un elinde bulunan icra dosyalarının sadece yandaş 2 No'lu baroya verdikleri iddia edildi.
Avukatların tüm itirazlarına rağmen hükümetin baroları bölme planı ilk sonuçlarını verdi. AKP ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesi ile önü açılan çoklu baro uygulamasının kamuya ve avukatlara faturası ağır oldu.
Türk Telekom bünyesinde çalışan avukatlara, 1 ve 2 No’lu baroya kayıt olma durumlarına göre ayrımcılık yapıldığı iddia edildi.
“AVUKATLAR ARASINDA POLİTİK AYRIM YAPILIYOR”
CHP Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Türk Telekom’da icra dosyaları nedeniyle yaşanan maddi kaybı ve avukatlar arasında 1 ve 2 No’lu baroya kayıtlı olma durumlarına göre yapılan politik ayrımı TBMM gündemine taşıdı. Emecan, avukatlar arasında politik gerekçelerle ayrım yapıldığını ve dosyaların buna göre dağıtıldığını savundu.
YANDAŞ BAROYA ÜYE OLMAYANA İŞ YOK
CHP’li Emecan, tahsilat alanında deneyimli ve uzun yıllardır bu işi yapan avukatlara bir anda dosya ataması yapılmasının kesildiğini ve bu nedenle kurumun zarara uğratıldığını belirtti. Hukuk bürolarındaki binlerce çalışanın, dosya ataması yapılmadığı için işsiz kalma tehlikesi altında olduğunu vurgulayan Emecan, şunları söyledi:
“Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun talimatıyla 2 No’lu baroya üye olmayan hiçbir avukata iş verdirilmediği, daha önceden iş alan ancak 2 No’lu baroya geçmeyen avukatlardan dosyaların geri istendiği ve yeni dosya verilmediği avukatlar tarafından bilinmektedir.
ZARAR BÜYÜK
Yeni Hukuk ve Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Uğur Nabi Yalçın’ın, her ay düzenli olarak avukatlara yönlendirilen ve düzenli olarak tahsilatı sağlanan icra dosyalarını 15 ay boyunca avukatlara dağıtmadığı, bu nedenle tahsilatların durduğu ve şirketin 300 milyon TL anapara, 500 milyon TL asıl alacak zararına uğratıldığı iddia edilmektedir. Bu zararın 2021 yılının sonuna kadar yaklaşık 700 milyon TL civarında olacağı beklenmektedir. Ulaştırma Bakanı’nın bu iddialara açıklık getirmesi gerekmektedir.”
KARAİSMAİLOĞLU’NA SORDULAR
İddiayı Meclis gündemine taşıyan CHP’li Emecan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şunları sordu:
-Türk Telekom’un zarara uğratıldığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Eğer iddialar doğru ise Türk Telekom’un icra takipleri dolayısıyla uğradığı zarar ne kadardır?
-Söz konusu icra dosyalarının yaklaşık 15 ay boyunca avukatlara dağıtılmama gerekçesi nedir?
-Biriken yüz binlerce dosya, hangi avukat/avukatlara kaç adet olarak atanmıştır?
-Bakanlığınıza yönelik, söz konusu dosya dağıtımları yapılırken avukatlar arasında kayıtlı oldukları baroya göre politik bir tutumla ayrım yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?
-Şu anda aktif bir şekilde dosya dağıtımı yapılan avukatlar hangi baroya kayıtlıdır? Bu avukatların arasında 2 No’lu baroya kayıtlı olan ve olmayan kaç avukat vardır?