Zenginlerin serveti pandemi döneminde rekor düzeyde arttı
Dünya Eşitsizlik Raporu, milyarderlerin bu yıl küresel hane halkı servetinin yüzde 3.5'ine sahip olduğunu belirledi. Oysa bu oran pandeminin başladığı 2020'nin başlarında yüzde 2'nin biraz üzerindeydi.
Çoğunu ABD’li teknoloji devlerinin oluşturduğu dünyanın süper zenginlerinin pandemide servetlerine servet kattığına dair haberlere her gün bir yenisi ekleniyor. Bu kez sosyal bilimciler ağının hazırladığı Dünya Eşitsizlik Raporu’na göre (World Inequality Report) kişisel servetin bir türü olan hane halkı servetinde milyarderlerin payı pandemi döneminde rekor düzeyde yükseldi.
Grafiklerle desteklenen raporda milyarderlerin bu yıl küresel hane halkı servetinin yüzde 3.5’ine sahip olduğu belirlendi. Oysa bu oran pandeminin başladığı 2020’nin başlarında yüzde 2’nin biraz üzerindeydi.
Raporu yazan ekibin başını çeken Lucas Chancel, ‘pandemi nedeniyle dünya çapında görülen yoksulluktaki keskin artışları azaltmak için zengin ekonomilerin büyük mali destek paketlerini devreye soktuğunu, ancak bunun çok zenginler ile nüfusun geri kalanı arasındaki eşitsizliklerin şiddetlenmesiyle sonuçlandığını’ belirtti.
Banerjee ile Duflo, ‘süper zenginlerin çok küçük bir azınlığının elinde aşırı bir ekonomik güç yoğunlaşması’ tespitini yaparak “Zenginlik, gelecekteki ekonomik kazançların ve giderek artan bir şekilde güç ve nüfuzun ana kaynağı olduğundan, bu durum eşitsizliğin daha da artacağının habercisi” dedi.
Forbes’un 2021’deki dünya milyarderleri listesinde 2020’de 8 trilyon dolarlık toplam değerleri 13.1 trilyon dolara çıkan 2755 milyarderin yer almasıyla rekor kırıldı.
Birlikte en zengin yüzde 0.01’i oluşturan 520 bin yetişkinden oluşan daha geniş bir grubun küresel servetteki payları, geçen yıl yüzde 10 iken bu yıl yüzde 11’e çıktı.