Aliağa gemi söküm patronlarından işçilere dava

Aliağa’da 6 gündür süregelen Gemi Söküm İşçileri’nin direnişi büyük bir kararlılıkla devam ederken yeni bir gelişme yaşandı. Grev boyunca yaşanan maddi kayıplar gerekçe gösterilerek işçilere dava açıldı.

Aliağa gemi söküm patronlarından işçilere dava

Aliağa’da direnen Gemi Söküm İşçilerine karşı 15 Şubat 2022 tarihinde IŞIKSAN ve Anadolu şirketi patronları, işçileri suçlayarak grev boyunca yaşanan maddi kaybın işçilerin üzerinden karşılanmasını talep ederek dava açtılar.
16 Şubat 2022 tarihinde bölgeyi keşfe gelen heyet, İzmir Barosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nde yer alan avukatları Anadolu ve IŞIKSAN şirketlerinin keşfine dahil etmediler. Sadece Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarından Zöhre Dalkıran keşfe dahil olabildi.

KEŞİF BİLE YAPILMADI

Dava avukatlarından Ali Ekiz, bugün saat 11.00’da keşif için ilk olarak Anadolu’ya oradan da IŞIKSAN’a gidildiğini söyledi.Ekiz, “Anadolu Şirketi’nde vekaletnamede yetki belgesi bulunan dava avukatlarını ve İzmir Barosu avukatlarını kovmaya çalıştılar.” dedi. Anadolu Şirketi’nde hemen kapıdan inildiğini ve karşıya göz ucuyla bakıldığını söyleyen Ekiz, fotoğraf çekilmediğini ve itirazların hiçbirinin tutanağa geçirilmediğini aktardı. Ekiz, “Mahkeme normalde alanda tutanak tutar bu işin hukuku usulü budur ama bilgisayar bile getirmemişler. İtirazlarımızın hiç biri dinlenmedi” ifadelerini kullandı.
Daha sonra IŞIKSAN’a geçildiğini söyleyen avukat Ekiz, “IŞIKSAN’da keşif bile yapılmadı arabadan inilip binildi. Memlekette böyle bir şey yok. Bu mahkemeler işçilerin mahkemeleri olmalı” ifadelerini kullandı. Bu memleketin işçilerin olduğunu ve böyle bir hukuksuzluğun olmamasını söyleyen Ekiz, “İki günde işçiye savunma hakkı vermeden buraya keşfe gelemezsin. Bu hukuksuzluğun tavan noktasıdır.” dedi.

KEŞİF MAHALİNDE BİR TANE BİLE İŞÇİ ÇALIŞMIYOR

Çağdaş Hukukçular Derneği avukatı Zöhre Dalkıran, “Öncelikle şunu söylemek isterim ki sonuç itibariyle bir keşif yapıldı. Mahkemenin görmek istediği şey burada bir çalışma var mı yok mu noktasındaydı. Onun dışında herhangi bir tespit yapılmadı.” ifadeleri ile söze başladı. Hem keşif heyetine hem de mahkemeye yazılan keşif tutanağında işçilerin çok haklı talepleri nedeni ile iş bırakma grevine başladıklarını ifade ettiklerini söyleyen Dalkıran, “Sonuç itibariyle mahkeme dosyayı bilirkişiye verdi. Bilirkişi 10 gün içerisinde bir rapor hazırlayacak ve bu rapora göre işçilerin barışçıl olarak bir araya gelme eylemine ilişkin bir karar verilecek.” şeklinde konuştu.
Bu karardan bir şey çıkıp çıkmayacağı konusunda kesin bir fikri olmadığını söyleyen Dalkıran, “Sizin burada birlikte dayanışma içerisinde durmanız bizleri de bu davaya sahip çıkmaya motive ediyor ve işçilerin haklı talepleri bize bu gücü veriyor. Sizin de bu mücadeleniz karşılığını bulacak.” dedi.
Önümüzdeki 10 günlük bir süreçte hiçbir şekilde işçilere müdahale edilemeyecek olan hukuki bir sürecin olduğunu da söyleyen Avukat Dalkıran, gelişmeleri bu süreçte işçilere aktaracaklarını söyledi. Ek olarak Dalkıran, “Bu eylemi takip eden biri olarak keşif mahalline gittiğimizde bir tane bile işçinin çalışmadığını görmek inanılmazdı. Hepinizi kutluyorum ve mücadelenizi Çağdaş Hukukçular Derneği olarak destekliyorum.” sözlerini kullandı.

DAYAK YİYECEKSEK HEP BERABER YİYELİM

‘İşçiyiz haklıyız kazanacağız’ sloganı ardından konuşmayı Çağdaş Hukukçular Derneği genel merkez yöneticisi Erdoğan Akdoğdu, “Sizin burada toplanmanız yaşa dışı diyorlar ama barışçıl şekilde toplanmanız yasa dışı değil.” ifadeleri ile söze başladı. Direnen işçilerin yasal olarak kimseden izin almak zorunda olmadığını söyleyen Akdoğdu, “Polis burada size bir şey olmaması için önlem almalıdır. Bu onurlu direnişiniz fiili ve meşrudur. Bunu yetkili mahkeme avukatına da söyledik.” dedi. İşçilerin hep birlikte hareket etmesinin ve direnişin esas olduğunu söyleyen Akdoğdu, “Dayak yiyeceksek de hep beraber yiyelim ama önemli olan birbirinizi bırakmamanız beraber hareket etmeniz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.