Beria Önger Kadın Akademisi'nin 6. Oturumu gerçekleşti
Beria Önger kadın akademisinin 6. oturumunun konusu 'dijitalleşme çağında kadınlar' oldu.
Beria Önger kadın akademisinin 6.oturumu Anıl Aba’nın katılımı ile gerçekleşti. Oturum konusu dijitalleşme çağında kadınlar oldu. Sunumuna dijitalleşme çağında internet tekellerine değinerek başlayan Aba, internet ortamının girişimciliği demokratikleştirdiğini ve bilgiye erişimi kolaylaştırdığını; yıllar önce beklentinin bu yönde olduğunu ama gittikçe büyüyen internet ortamının ekonomisi sayesinde bazı tekellerin pastadan en büyük payı aldığını aktardı.
Google, Apple, Facebook, Amazon ve Microsoft şirketlerinin internet ekonomisinin büyük çoğunluğuna sahip olduğunu, diğer küçük şirketleri satın alarak büyüdüğünü fakat büyüme oranında istihdam yaratamadığını çünkü çok az çalışan ile işlerin yürütülebildiğini söyledi. Örnek olarak WhatsApp uygulamasının bütçesinin, Türk hava yolları, Tüpraş ve Telekom’un toplam bütçesine eşit olduğunu ama WhatsApp’ın toplamda 50 kişi istihdam ederek bu bütçeyi elde ettiğini tüm bunların karşısında büyük internet tekellerinin vergi vermeden, vergi cennetleri olarak bilinen Panama, Malta, Man adası, Lüksemburg, Cayman Adaları üzerinden para kaçırdığını ve vergi ödemediklerini anlattı. Sosyal medya firmaları vergi ödemiyor, elde ettikleri gelirleri vergilendirmek için Türkiye’de ofis açmaları gerekir, günümüzde Fransa İngiltere İspanya İtalya ve ülkemizde dijital hizmet vergisi talebi oluşturuldu.
Günümüz kapitalist düzeninde Keynes’in vizyonuna göre ofiste nitelikli olarak 1,5 saat geçirerek, haftada 15 saatlik çalışma ile tüm işler yetiştirilebilir . Ama hâlâ günde 8 saat ve üzeri çalışarak yaratılan üretkenlik artışı sermaye tarafından gasp ediliyor. Dijitalleşme çağında bazı mesleklerin etkilenmeye açık olduğunu örneklerle aktaran Aba, teknolojik işsizlik tanımı yaparak Amerika’da bazı mesleklerin %47’sinin riskte olduğunu özellikle orta sınıf işlerin kaybolduğunu bu bağlamda asgari ücret ile ortalama ücret arasında fark kalmadığını söyledi.
Yapay zeka ve veri bilimi sektöründe çalışanların %22’sinin kadın olduğunu ve genelde daha düşük statülü işlerde istihdam edildiklerini, yapay zeka algoritmalarının cinsiyet algılı çalıştığını, bu sebeple dijital ortamda cinsiyet ayrımcılığı olduğunu örneklerle aktardı.
Apple Card başvurusu yapan aynı gelir-gider seviyesine sahip bir kadın ve erkeğin, kart başvurusuna verilen limitlerin kadında daha düşük olduğunu, bu sebeple açılan davalar olduğu örneğini verdi. Dijital platformlarda cinsiyet ön yargılı yapay zekaya verdiği kart limiti örneğinden sonra, influencer sektörünün %84’üne kadınların hâkim olduğunu söyleyen Aba yaşadığımız çağın bilgi çağı olarak değil, hızlı erişim çağı olarak tanımlanabileceğini, elde ettiğimiz bilgilerin kalitesine ait değişim olmadığını söyledi.
Kapitalistler, serbest piyasa ekonomisinin rekabet ortamı yaratarak verimli olacağını iddia ediyorlardı, ama bu bir illüzyondur, büyük firmalar küçük firmaları yok eder ve böylece tekelleşme yaratılır diyerek sunumuna soru cevap bölümü ile devam etti. Sizler de bir sonraki sunuma katılmak isterseniz 5 Şubat cumartesi saat 20.00’de Sağlık-Tanıma
uygun sistem başlığı ile Prof. Dr. Saadet Ülker bizlerle olacak. Kayıt için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.