Erdoğan: Cumhuriyet Halk Partisi milli güvenlik sorunudur

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, katıldığı canlı yayın programında CHP için "milli güvenlik sorunu" ifadesini kullandı.

Erdoğan: Cumhuriyet Halk Partisi milli güvenlik sorunudur

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kanal D ve Cnn Türk’ün ortak canlı yayın programında konuk oldu.

Çankaya Köşkü’ne yapılan programda Erdoğan’a “soru” yöneltmek üzere bulunan isimler ise AKP’ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi ve Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Milliyet gazetesi yazarı Zafer Şahin oldu.

“CHP MİLLİ GÜVENLİK SORUNU”

Erdoğan, Mersin’deki polisevi saldırısına dair soru üzerine “CHP’nin bu teröristlerden biri geçmişte gazeteci olarak savunmuş olması gündeme geldi. Devletin sözüne kulak verselerdi böyle utanılacak duruma düşmezlerdi. Ancak utanmaları yok. Yargı bunları terörist oldukları için mahkum ediyor veya tutukluyor. Hala raporlarında bu isim duruyor, vazgeçmiş değiller. O terörist bu saldırıyı o çantasında taşıdığı silah ile yaptı. Bunların yaptığı hükümet eleştirisi değil, hükümet düşmanlığı. Cumhuriyet Halk Partisi bir milli güvenlik sorunudur. Şu an Edirne’de tutuklu mahkum olanların durumu da aynı. Diyarbakır’da suçsuz evlatlarımızı sokağa çıkın sözleri ile ölümlerine neden olmadılar mı?” dedi.

EGE ADALARI: 40 BİN ASKERİMİZ ORADA

Erdoğan, Ege’de Yunanistan’la yaşanan gerilim üzerine de şunları söyledi:

“ABD NATO’da birlikte olduğu ülkeler arasında adil davranmıyor. Yunanistan da Türkiye de NATO’da. Biz NATO’da ilk 5’in içerisindeyiz. Hem verdiğimiz güçle, hem kara kuvvetleri ile önemli bir konumdayız. ABD’nin adalara bu kadar yüklü silah, araç, gereç göndermesi kabul edilebilir bir şey değil. Amerika’ya ve Yunanistan’a gerekli uyarıları Dışişleri aracılığı ile yaptık. ABD bir kere Türkiye gibi müteffik bulamazsın. Burası hukuki olarak gayri askeri yerler. Uluslararası yargı yolunu tıkıyorlar. Adaları silahlardan arındırmaları şart. Lozan’a göre bu adalar özel statüye tabiler. Bizim ABD’den beklentimiz, Yunanistan’ı yanlış hesaplara sokmaması. Bugün MGK’dan sonra yaptığımız basın açıklaması bunları içeriyor. Rum-Yunan ikilisinin barış ve istikrarı tehdit eden adımlarını görmezden gelen hatta teşvik eden ABD silahlanma yarışına yol açacaktır. Biz duracak mıyız? Bu adımları atıyoruz, atacağız. 40 bine yakın orada askerimiz var. Bunun dışında orada bizim silah, araç, gereç bu konularda da adımlarımızı atıyoruz. Bu son adımın da cevapsız kalmayacağını herkesin bilmesi gerekir. Silahsız olması gereken adalarda ABD Lozan’ı dinlemiyor ve böyle adımları atıyor.”

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI VE NÜKLEER TEHDİDİ

(Nükleer tehdit) Ben bunları düşünmek istemiyorum. Nükleer savaşın faturası felaket. Bunları zaten inşallah hiç gündeme getirmeden diplomasi yoluyla bu işi çözmek işin en iyi tarafıdır. Ukrayna’nın işgal edilen bölgelerinde Rusya’ya katılım için referandum düzenlemesi ve kısmi seferberlik ilanı üzücüdür. Buradan ilhak kararı çıkarsa ki çıkabilir. Tanıdığım Putin bir şeyi kafasına koyduysa bunu bu şekilde yapar. Yarın ki görüşmemizi çok önemsiyorum.

ABD’DEN F-16 ALIMI

Sayın Biden, kendi düşüncesinin F-16’ları ve diğer bütün parçaları vermekten yana olduğunu söyledi. Özellikle Savunma Bakanlarının yaptığı görüşmelerde bu istikamette yanıtlar alıyoruz. ‘Cumhuriyetçilerden destek alamıyoruz’ gibi yanıtlar aldık. Bu ziyaretimde cumhuriyetçilerle görüşmelerim oldu. Burada bana olumlu görüşmelerim oldu. Ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söylediler. ‘Bu akşam döner dönmez, Türkiye’ye karşı olan tavrı olan kişi ve kişilerle görüşmeler yapacağız’ dediler.

SURİYE’DE ASKERİ HAREKATLAR

Bir gece ansızın dediğimi konu odur, yapmamız gereken neyse onu gerekli ve uygun gördüğümüz anda yaparız. Bugünkü MGK metninde bunlara özellikle yer verdik. Biz terörle mücadele gayretimizde bölgenin huzurunu da temin ediyoruz. Terörle mücadele tek taraflı olmaz. Karşı taraf da buna olumlu yaklaşımda bulunması lazım. ABD ve Rusya’nın vardığımız mutabakatları uygulaması gerekiyor. PKK YPG sınırımıza yakın bölgelerde hala konuşlu tatbikatlar yapıyor. Hatta Kamışlı ve çevresinde eğitim alıyorlar.

GÖÇMENLERİN DÖNÜŞÜ

Yaptığımız briket evlere insanlar yavaş yavaş taşınmaya başladı. Alt yapısı ile her şeyi ile briket evler yaptık. Isınma noktasında da güneş enerjisi ile ısınma projesi yaptık. Suriyeliler için onurlu bir geri dönüş hazırlamamız lazım. CHP gibi ‘biz geldiğimiz gibi bunları Suriye’ye süreceğiz’ diyemeyiz. İnsani muamelemizi sürdüreceğiz. Yunan’ın baktığı gibi de göremeyiz. Botları nasıl şişlediklerini görüyoruz.

SOSYAL KONUT PROJESİ

Biz 1 milyon 250 bin TOKİ olarak konut yaptık. Biz bu adımı atmış kendimizi ispatlamışız. 1 ay önce Esenler’de konut dağıtımı yaptık. Orada bir eve gittim. Mutluluklarını gördüm. Kemal Bey, bak dürüst ol. Siyaset dürüstlüktür. Enine boyuna aklına ne geliyorsa atmak değil. Bu attığımız adımla yeniden bir tarih yazıyoruz.

Gençlerin sayısı 1 milyon 750 bin. 5 milyona dayanan bir müracaat var. İlk kazmayı 25 Ekim’de vuruyoruz. Nerelerde TOKİ olarak konut yapımına başlayacaksan hepsine aynı anda temelleri atalım bu işi başlatalım istiyoruz. En kısa zamanda kura tarihlerini de açıklayacağız. Konut, arsa ve gençlere yönelik adım. Ben arsamı alır altyapısı hazırsa evimi kendim yaparım diyenlere yönelik de mevcut rakamı artırmak suretiyle kuraya tabi tutmak suretiyle biz vatandaşlarımıza bu sayıyı artırarak bir imkan tanıyalım.

Biz altyapıyı yapacağız o da evini yapacak. Yatay mimariye uygun olmak kaydıyla adımları atacaklar. Türkiye’nin dört bir yanında geçerli. Bakanlığımız araştırmayı yapıp planlamayı yapacaklar. Bunun adımını inşallah bu kura çekiminden önceye yetiştireceğiz. Ben dün akşam Murat Beye talimatı verdim.

Şartlar bizi öyle bir zorluyor ki arsalar verelim, vatandaşımız kendisi yapsın diyoruz. Bizim parasal olarak bir sıkıntımız yok. Biz bunları yaparız.

ASGARİ ÜCRET

Şimdi yapmış olduğumuz asgari ücret tespit rakamlarında son tespiti aralıkta yapacağız. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, değerlendirmeleri yapıp yıl sonu itibarıyla adımları atacağız. 2023’e girerken çok daha güçlü bir şekilde gireceğiz. Bir defa tereddüt etmeden asgari ücreti yükseltirken, yapılan artışın maliyeti işverenin üzerine bırakmadık, onu da biz üzerimize aldık. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için önümüzdeki ay asıl tespiti yapacağız. Rakam konusunda hiç endişe edilmesin.

SELVİ’YE ‘GEREĞİ YAP’ TALİMATI

Erdoğan, Abdulkadir Selvi’nin “Muhalefet, şehir hastanelerini eleştiriyordu, şimdi biraz kesildi. Nasıl karşılıyorsunuz?” sorusu üzerine “Valla Abdulkadir Bey, artık köşenden gereğini yapacaksın. Ahmet (Hakan) Bey yapıyor bak” yanıtı verdi.

‘HELALEŞME’

Benim helalleşme noktasında sıkıntı varsa her an her zaman helalleşmeye açığım. Ama küskün vesaire olan arkadaşlarımızı kapımızı açmak suretiyle partimizin kadroları içerisinde değerlendiriyoruz. AK Pati milletin kurduğu partidir, AK Parti dava partisidir. Dava içerrisinde şahıslara kırgınlık, küskünlük olabilir; ancak davaya kırgınlık, küskünlük olmaz.