Reklam
Kategoriler: Emek Postası

HABAŞ limanında yaşanan iş cinayetinde hayatını kaybeden Raif Çatan’ın davası ertelendi

Reklam

Aliağa’da yer alan HABAŞ limanında yükleme boşaltma yapan, Yüksan isimli taşeron firmada çalışırken 6 Kasım 2020’de denize düşerek hayatını kaybeden Raif Çatan’ın ailesinin açtığı ceza davasının ikinci duruşması bugün  Aliağa 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Raif Çatan normalde  vinç operatörü olarak çalışmaktayken sapancı olarak çalıştırıldığı sırada hayatını kaybetmişti.

Gerçekleşen 2. duruşmada  Raif Çatan’ın ailesinin dışında davayı takip etmek ve dayanışma amacı ile Sınıf Tavrı yer aldı. Ayrıca İzmir İl Barosu gözlemci olarak davaya katılım sağladı.

Taksirli ölüme sebebiyet verme suçu ile yargılanan isimler arasında  Yüksan vardiya amiri Kenan Yıldırım, Yüksan vardiya amiri Hüseyin Kuzhan, Yüksan müdürü Gökhan Uygun, Yüksan patronu Erkan Şahin Kocabaş ve HABAŞ liman müdürü Kıvılcım Yolcu yer almakta. Geçtiğimiz duruşmada yer almayan Kıvılcım Yolcu ise bu duruşmada  ifade verdi.

Limandaki önlemlerin alınması konusunda hakimin sorularını yanıtlayan Yolcu, taşeron şirketlerden, işçilerin belgelerini istediklerini ve işe alımlarda uygun olduğuna dair belgeler sağlanamadığı zaman da teknik emniyet biriminin çalışmaya izin vermediğini belirtti.

Eğitimlerin Teknik Emniyet Birimi ve Yüksan iş güvenliği uzmanları tarafından verildiğini söyleyen Yolcu, bu eğitimlerin işe girmeden önce yapıldığını ayrıca ayda bir yapılan toplantılarla iş güvenliği uzmanlarının zaman zaman firmalara eksiklikleri illettiğini söyledi. Yolcu, “İskeleler liman başkanlığı denetimindedir. Liman başkanlığından uygunluk izinleri alınır. Demek ki güvenli bir liman ki bu belgeyi alabildik” diyerek limanda iş güvenliğine dair bir eksiklik olmadığını iddia etti.

Çatan ailesinin Limandaki kaydırmaz boyaların kazadan sonra yaptırıldığına dair yönelttiğe soruya yönelik Yolcu, kaydırmaz boya olacak diye bir kuralın olmadığını söyleyerek “Biz sadece görüntü güzel olsun diye boya yaptık. Kaydırmaz bir boya değildir” şeklinde yanıt verdi.

Çatan ailesinin avukatları taşeron firmaya görev tanımının değişikliğinin mevzuata aykırı olduğunu ve taşeron firmanın da bu konuda daha önce uyarılmasını hatırlatmasının üzerine Sanık Kıvılcım Yolcu, “Kontrolleri Yüksan firması yapmak durumunda, eğer müsait olmasa iş güvenliği uzmanları bu vinçci arkadaşın uygun olduğunu söylediyse biz ona bir şey diyemeyiz” şekilde cevap vererek sorumluluk kabul etmedi.

DAVA ERTELENDİ

Sanık HABAŞ liman müdürü Kıvılcım Yolcu’nun ifadesinin dinlenmesinin ardından duruşma, müşteki Ayşe Çatan’ın beyanlarının alınması, tanıkların bildirilmesi ve dinlenmesi, limanda bulunan gemilerin kamera kayıtlarının istenmesi talepleri ile 18 Nisan 2022 tarihine ertelendi.

Mağduriyetin giderilmesinin iki yönlü olacağını söyleyen Çatan ailesi avukatı Suphan Erkan, “Bu iki yön, ceza davası açısından faili olanların hak ettiği cezayı alması.  Hukuk davası açısından da tazminat yönüyle takdir edici bir sonuç almaktır. Ama iki noktada da benzer örneklerden bildiğimiz üzere bu pek mümkün olmuyor.” ifadelerini kullandı.

Ek olarak limanda aynı kötü koşullarda insanların  çalıştırılmasına devam edildiğine  dikkat çeken Erkan, “İnsanlar daha önce de ifade ettiğimiz gibi ekmekleriyle sınanıyorlar ve bu ortak bir tepkiye dönüşmüyor.” dedi.

Yapılan savunmaların mevzuata aykırı bir savunma biçimi olduğunu söyleyen Avukat Suphan Erkan: “Mevzuatta işveren ve alt işveren sorumluluğu ortak. Dolayısıyla tabii ki alt işverenin işçilerine dönük sorumluğu var ama HABAŞ limanı ve HABAŞ’ın da denetim sorumluğu var.” sözlerini kullandı.

GÖREV TANIMI DIŞINDA ÇALIŞTIRILMIŞ

Denetleme yapılıp, görev tanımı dışında çalıştırma tespit edilse de  sonrasında hiçbir şey yapılmadığını da belirten Erkan “ Bir vinç operatörünün sapancı olarak çalıştırılması olağanmış gibi ifade ediliyor. Aslında bu konuda yaşamını yitiren Raif Çatan’a bir bildirim de yapılmış değil. Maalesef işçilere bu dayatılıyor ve dayatmalar sonucu görev tanımı dışında çalıştırılma olgusu rutinleşmiş durumda.İşverenler dayanışması diyebileceğimiz bir durum var”  dedi.

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam