İstanbul Üniversitesi'nde yemekhane zammı

“Zam haberleri artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Ekonomik krizin faturasının topluma kesilmesinin bir aracı olan zamlardan tüm kesimler gibi bizler de olumsuz etkileniyoruz."

İstanbul Üniversitesi'nde yemekhane zammı

Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte elektrik, doğalgaz, yakıt, gıda fiyatları, ev ve yurt kiralarına gelen yüksek zamlara üniversitelerin yapmış olduğu yemekhane zamları da ekleniyor. Art arda açıklama yapan ve zamlı fiyatları duyuran üniversitelere İstanbul Üniversitesi de eklendi. Öğünü 3.5 TL olan yemek ücretlerini 6.00 TL’ye çektiklerini duyuran İstanbul Üniversitesi’ne ise öğrencilerden tepki geliyor.  Birçok üniversite ekonomik kriz ve enflasyonu bahane ederek yemekhane zamları gerçekleştiriyor, öğrencilerin yoksullaşması daha da çok derinleşiyor.

Tüm bu yaşananlar ise eğitimin bir sektör olduğunu ve krizin faturasının ülkenin yarınları olan gençlere kesildiğini gösterir nitelikte.

Gazete Manifesto’nun ulaştığı İstanbul Üniversitesi öğrencisi yaşanan süreci şu şekilde değerlendirdi:

“Zam haberleri artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Ekonomik krizin faturasının topluma kesilmesinin bir aracı olan zamlardan tüm kesimler gibi bizler de olumsuz etkileniyoruz. Gün geçtikçe yoksullaşıyoruz, gelecek kaygımız artıyor ve gençlik içinde umutsuzluk daha da derinleşiyor. Fakat bizler şunu biliyoruz ki yaşadığımız bu durum, yemekhanelerimize gelen zamlar bize özel değil. Üniversiteler ne toplumdan ne de siyasetten bağımsız şekilleniyor. Ülkemizde yaşanan çöküntü doğal olarak bizlere de yansıyor. Yurt fiyatları artıyor, özel üniversiteler fahiş zamlar yapıyor, yemekhane fiyatları artıyor, öğrenciler kafasını sokacak bir ev bulmakta dahi zorlanıyor. Bu sürecin sorumluları ise patronların düzeni ve onların siyasal temsilcisi olan AKP iktidarı olarak karşımızda duruyor. Bizler geleceğimizin elimizden alınmasına da haklarımızın tasfiye edilmesine de göz yummayacağımızı ilan ediyoruz. Zamları kabul etmiyoruz. Üniversiteleri ticarethane olarak gören piyasacı zihniyeti kabul etmiyoruz. Parasız ve eşit bir eğitim istiyoruz. Özel okulların devletleştirilmesini, özel yurtların devletleştirilmesini eğitimin her aşamasıyla ücretsiz olmasını istiyoruz. Ailelerimizin vergileriyle ayakta kalan üniversitelerin bize müşteri muamelesi yapmasına karşı çıkıyoruz. İstanbul Üniversitesi geçtiğimiz yıllarda yemekhane zamlarına karşı mücadele yürüttü ve kazandı. Bu unutulmamalıdır, hem öğrenciler hem de İstanbul Üniversitesi yönetimi bunu hatırlamalıdır. “