Reklam
Kategoriler: Sol Şerit

Sosyalistlerden Gezi kararına tepki: Geziyi savunuyoruz!

Reklam

Türkiye tarihinin en büyük halk hareketlerinden biri olan ve 10 milyonu aşkın yurttaşım Türkiye’nin dört bir yanında sokağa çıktığı Gezi Direnişi üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen AKP iktidarını huzursuz etmeye devam ediyor. Gezi Davası’na ilişkin verilen karar da bunun bir göstergesi olurken sosyalistlerden karara tepki yağdı.

“VERİLEN KARAR SİYASİDİR”

Türkiye Komünist Hareketi tarafından yapılan açıklamada, bu kararın siyasi bir karar olduğu vurgulanarak şunlar kaydedildi:

“Milyonlarca insanın katıldığı ve ülkenin en büyük halk hareketi olan Gezi Direnişi’ni gayri-meşru ilan etmek için AKP yargısı tarafından verilen cezalar ve tutuklamalar, bir kez daha ülkemizde hukukun değil AKP yargısının iş başında olduğunu göstermiştir. Verilen bu karar siyasi bir karardır ve bütün topluma gözdağı vermek için verilmiştir.

AKP yargısı tarafından verilen bu karar haksız, hukuksuz bir karar olmakla birlikte siyasi ve doğrudan intikamcı bir karardır.

Bu karar, ülkemizdeki istibdat rejiminin somut göstergesidir! ”

“BU KARANLIĞA SON VERECEĞİZ”

SOL Parti tarafından yapılan açıklamada, Gezi’nin birleşik ve dayanışmacı mücadele anlayışıyla bu karanlığa son verileceği vurgulanarak şunlar kaydedildi:

“Gezi kararı, yeni bir OHAL altında ülkenin kaderine el koyma girişiminin bir parçasıdır. Gezi’nin birleşik ve dayanışmacı mücadele anlayışıyla bu karanlığa son vereceğiz. Geziyi savunuyoruz arkadaşlarımızın yanındayız!” denildi.

“BASKI, ZULÜM VE SÖMÜRÜ DÜZENİ SON BULACAKTIR”

Emek Partisi tarafından yapılan açıklamada verilen cezaların halk vicdanında yok hükmünde olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Bu karanlığı aşmak için tek çare birleşmek ve mücadele etmektir. Gezi Direnişi bir hak mücadelesidir. Gezi Direnişi adil yargı, demokrasi, doğanın ve çevrenin korunması için milyonların sokaklara dökülmesidir. Bugün verilen ağır cezalar, insanların aynı taleplerle bir daha sokaklara çıkmaması için verilmiştir. Ama hak ve özgürlükler için başka bir yol yoktur. Haklarımızı savunmaya devam edeceğiz.

Her yer Gezi, her yer direniş demeye devam edeceğiz. Zalimler sonlarına doğru zulmünü daha da arttırır. Er ya da geç; emek ve demokrasi güçleri kazanacaktır. Baskı, zulüm ve sömürü düzeni son bulacaktır.

Gezi’de yargılanan arkadaşlarımıza verilen cezalar halk vicdanında yok hükmündedir. Tutuklama kararları iptal edilmeli, yargılananlar serbest kalmalıdır.”

“HALKIN DİRENME HAKKININ MAHKUM EDİLMESİ GİRİŞİMİ”

Türkiye Komünist Partisi tarafından yapılan açıklamada halkın yağma, sömürü, işbirlikçilik ve gericiliğe karşı direnişi ise sonuna kadar meşru olduğu vurgulanarak şunlar kaydedildi:

“AKP ve onun temsil ettiği gerici yağma düzeninin buna tahammül edemeyeceği ve Haziran Direnişi’nin meşruiyetini sorgulamak ve mahkum etmek için elinden geleni yapacağı açıktı ve başından itibaren hep bunu yaptı. Bugün Çağlayan adliyesinde Gezi davasında mahkeme heyetinin ‘TC. Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’ gerekçesi ile açıkladığı kararın tek karşılığı halkın direnme hakkının mahkum edilmesi girişimidir.

Ama Haziran Direnişi bu uydurma kararı alındığı anda gayrimeşru ilan edecek kadar büyük ve haklı bir halk direnişidir. Mahkemenin Gezi davasında açıkladığı karar geçersizdir. AKP halka ve aydınlığa düşmandır!

Halkın yağma, sömürü, işbirlikçilik ve gericiliğe karşı direnişi ise sonuna kadar meşrudur.”

“GEZİ HALKINDIR, GEZİ MEŞRUDUR”

Emekçi Hareket Partisi tarafından yapılan açıklamada Gezi’nin cezalandırılamayacağı belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Gezi’yi cezalandırmaya çalışmak, özgürlük için meydanlara akan milyonları cezalandırmaya çalışmaktır. Ne kadar denerseniz deneyin; Gezi halkındır, Gezi meşrudur, Gezi cezalandırılamaz!”

“SOKAĞA ÇIKMAK DA DİRENMEK DE SUÇ DEĞİLDİR”

Devrimci Hareket taradından yapılan açıklamada direnmenin suç olmadığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

“AKP yargısının Gezi Davası’nda direnişin meşruiyetini sarsmak, muhalefeti sindirmek ve sokağı kriminalize etmek adına verdiği karar hukuksuzdur! Sokağa çıkmak da direnmek de suç değildir! Faşizmin yargısına karşı adalet için mücadele etmeye devam edeceğiz!”

“GEZİ İLE BAŞLAYAN HALK İSYANI MEŞRUDUR”

Devrimci İşçi Partisi tarafından yapılan açıklamada Gezi ile başlayan halk isyanının meşru olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Gezi ile başlayan halk isyanı haklıdır ve meşrudur. Amaçlarına ulaşamamış dahi olsa emekçi halkın onurudur. Halk Gezi şehitlerini unutmayacaktır. Baskılar, güdümlü mahkeme kararları bu gerçeği değiştirmez ve değiştirmeyecektir.”

Reklam

Önceki Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme: Komiser gözaltına alındı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser G.K. gözaltına alındı, şüpheli…

21 Mayıs 2024 23:50

Sanayi sitesinde toprak kayması: 2 işçi toprak altında kaldı

İtfaiye ekipleri tarafından kurtarılan 2 işçi hastaneye kaldırıldı.

21 Mayıs 2024 20:45

Ayhan Bora Kaplan davası: Tutuklu emniyet görevlilerinin dinlenilmesi talepleri reddedildi

20'si tutuklu 61 sanığın yargılandığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin davada mahkeme, operasyonları yapan…

21 Mayıs 2024 16:43

Hazine, 46,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlenene 2 ihalede 46,3 milyar lira borçlandı.

21 Mayıs 2024 16:39

Haklarını arayan inşaat işçileri jandarmanın müdahalesi sonrasında köprü üzerinde intihara kalkıştı

Aylardır biriken ücretlerini almak için mücadele eden İYİ-SEN üyesi inşaat işçileri, jandarmanın engellemeleri sonrası henüz…

21 Mayıs 2024 15:59

Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’a lösemi teşhisi konuldu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eşi Esma Esad'a lösemi teşhisi konulduğu açıklandı. Yapılan açıklamada, Esad'ın…

21 Mayıs 2024 15:12
Reklam