50+1 tartışması rafa kalktı iddiası

Bahçeli ve Erdoğan'ın “Cumhur İttifakı’nda bir krizin olmadığı yönünde görüş birliğine vardıkları” öğrenildi. Kriz nedeniyle “geçen hafta planlanan görüşmenin yapılmadığı” ileri sürülmüştü.

50+1 tartışması rafa kalktı iddiası

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi. İki liderin görüşmesinin ana gündemini 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerdeki işbirliğinin oluşturduğu belirtilirken, Erdoğan ile Bahçeli’nin, AKP ve MHP heyetlerinin yerel seçimlerdeki işbirliği ile ilgili çalışmalar üzerinden değerlendirmelerde bulunduğu kaydedildi.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu‘nun haberine göre ikilinin ayrıca özellikle İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlıkları için Cumhur İttifakı’nın “ortak adayı” olacak aday adayları ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu ileri sürüldü. Görüşmede, cumhurbaşkanı seçimi için geçerli olan yüzde 50 + 1 kuralı ile ilgili de iki liderin “bu tartışmayı rafa kaldırdığı ve yüzde 50 + 1 ile ilgili Cumhur İttifakı arasında bir krizin olmadığı yönünde görüş birliğine vardıkları” iddia edildi.

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili olarak geçen haftalarda, “Mevcutta 50 + 1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil” ifadelerini kullanmış, bu ifadelerin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, “Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhurun bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz” diyerek “yüzde 50 + 1’in cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin temelini oluşturduğunu” ifade etmişti.