Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası: Ankara-Sivas YHT hattı tamamlanmadan açıldı

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası açıklamasında, Ankara-Sivas YHT hattında, Ankara-Kırıkkale arasında arasında 70 kilometrelik bir kesimde sinyalizasyon bulunmadığına dikkat çekildi. Açıklamada, sorumluları uyararak hattın eksikliklerinin giderilmesi çağrısı yapıldı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası: Ankara-Sivas YHT hattı tamamlanmadan açıldı

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, bugün ilk seferine başlayan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattındaki risklere dikkat çekerek projedeki sinyalizasyon eksikliğinin bir an önce tamamlanmasını talep etti.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayan sendika, Ankara-Sivas hattının tam anlamıyla bitirilmiş bitirilmiş olmadığına ve Ankara-Kırıkkale arasında 70 kilometrelik hat kesiminde sinyalizasyon bulunmadığına dikkat çekti.

Seçim döneminde olunduğuna vurgu yapılan açıklamada, YHT projelerinin siyasi şov aracına getirildiği kaydedilerek, “Sorumluları uyarmayı görev olarak biliyor ve hattın eksiklikleri giderilerek ve sinyalizasyon sistemi tamamlanarak açmaya çağırıyoruz” denildi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Sekreteri İsmail Özdemir imzasıyla yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“Sendikamız ulaştırma alanında örgütlü olup ülkemizde başta yolcu taşımacılığı olmak üzere tüm taşımacılık modlarında emniyetli, hızlı ve konforlu bir ulaşımın yapılması hem sendikamızın hem de halkımızın tartışmasız öncelikli talebidir.

Ülkemiz demiryolları bir süredir YHT projeleriyle tanışmış ve kimi hatlarda YHT taşımacılığına geçilmiştir.

“PROJELER SİYASİ ŞOV ARACI HALİNE GETİRİLDİ”

Siyasi iktidar tarafından diğer kimi alanlardaki projelerle birlikte YHT projelerinin siyasi şov aracı haline dönüştürüldüğüne geçmiş dönemlerde tanıklık ettik.

İktidar tarafından başlatılan YHT projelerinden 405 km hat uzunluğu olan Ankara-Sivas YHT hattı da bu projelerden biri olup 2008 yılında başlanan ve çeşitli defalar açılışının yapılacağı açıklanmasına rağmen aradan geçen 15 yılın sonunda ancak açılabilmektedir.

Oysaki tüm imkansızlıklara ve yetersizliklere rağmen Cumhuriyet döneminde 1936’da el gücü ile Sivas’a ulaşan demirağlar o zamanki şartlarda Sivas’tan sonra 330 km’lik Erzincan hattı 2 yılda tamamlanmıştır.

“ANKARA-İSTANBUL HATTI BİTİRİLMEDİ”

Diğer yandan ise 2009 yılından bugüne Ankara-İstanbul hattı bütünlüklü olarak bitirilememişken, Ankara-İzmir hattı aradan geçen uzun süreye rağmen halen çalışmaları devam etmektedir.

Bugün Ankara-Sivas YHT hattı açılarak bir yenisi daha eklenmiştir. 14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri öncesi yine bir açılışla karşı karşıyayız.

24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi 12 Nisan 2018 tarihinde Ankara Şehir içi BAŞKENTRAY ve Ankara-Sincan YHT açılışı yapılmış, projede sinyalizasyon eksikliği olmasına rağmen uyarılarımız dikkate alınmamıştı. 13 Aralık 2018 tarihinde de Ankara-Konya seferini yapan YHT Marşandiz durağında çarpışma yapıp 3 personel ile 6 yurttaş hayatını kaybetmiş, 80 yurttaşımız da yaralanmıştı.

Ankara-Sivas YHT hattı tam bütünlüklü olarak bitirilmiş değildir. Ankara-Kırıkkale arasında 70 kilometrelik hat kesiminde sinyalizasyon bulunmamaktadır.

“ETCS EMNİYET AÇISINDAN ŞARTTIR”

Özellikle YHT hatlarında Avrupa Tren İşletim Sistemi ( ETCS ) emniyet açısından şarttır.

13 Aralık 2018 YHT kazasının ardından sinyalizasyon eksikliğine dair yapılan eleştiriler sonrasında dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanının “Sinyalizasyon şart değil” demesi hala hafızamızdadır.

Ankara Sivas YHT hattı tam ve bütünlüklü olarak bitirilmeden, sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan hattın açılmış olması büyük bir risktir. Eksik, tamamlanmamış projelerle açılış yapmanın beraberinde felaketler getireceği ortadadır.

Sorumluları uyarmayı görev olarak biliyor ve hattın eksiklikleri giderilerek ve sinyalizasyon sistemi tamamlanarak açmaya çağırıyoruz.”