Blinken: Hakan Fidan ile Ortadoğu'da kalıcı barışı görüştük

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılmasında başka ülkelerin önemli rol oynayabileceğini belirtti.

Blinken: Hakan Fidan ile Ortadoğu'da kalıcı barışı görüştük

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hakan Fidan ile görüşmesinin ardından Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. “Orta Doğu kalıcı barışı görüştük” diyen Blinken, Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılmasında başka ülkelerin önemli rol oynayabileceğini söyledi.

Hakan Fidan ile Gazze’deki insani yardım çabalarına ilişkin konuştuklarını aktaran Blinken, çatışmaların yayılmasının önlenmesine yönelik adımlar hakkında da fikir alışverişi yaptıklarını da dile getirdi.

Blinken’in açıklamalarından satır başları şöyle:

“Çalışmalarımız devam ediyor. Derin endişeleri biliyoruz, her gün çalışıyoruz. Gazze’deki korkunç bedeli görüyoruz. Masum Filistinlilerin kayıplarını azaltmak için atılabilecek adımları konuşuyoruz. Büyük miktarda yardımın sivillere ulaşması için gerekli adımların atıldığını önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Çatışmanın bölgeye yayılmamış olması da bir başarıdır. Her dakika bu konuda çalışıyoruz. Özellikle insani yardımların artırılması ve oluşturulması konusunda çalışıyoruz. En önemli konu rehineler, insani ara rehineler açısından da fayda sağlayacaktır.

Batı Şeria’daki aşırı şiddeti takip ediyoruz. İsrail tarafıyla bu konuları görüştük. Rehine konusunda detay veremem ama buna odaklandığımızı söyleyebiliriz. Diğer ülkeler de bu duruma katkı sağlayabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılım programını imzalayıp İsveç’in üyeliğini meclise göndermiş olması çok önemli bir şey. İsveç’in NATO’ya katılacağını düşünüyorum. Türkiye de bu fikirde.”