Gaye Erkan'ın masasında bekleyen milyar dolarlık teklifin koşulu ne?

Merkez Bankası Başkanı Erkan yurtdışından milyarlarca dolarlık teklif mektubunun masasında beklediğini söyledi. Erkan'ın bu açıklaması tekliflerde ağır koşullar öne sürüldüğünü düşündürüyor.

Gaye Erkan'ın masasında bekleyen milyar dolarlık teklifin koşulu ne?

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlarken TL’ye ve ekonomiye güvenin olmadığı, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelmekte isteksiz davrandığı, bakanların yurtdışında adeta para dilendiği yönündeki eleştirilerine ilginç bir yanıt verdi.

Erkan, “Şu an halihazırda yurtdışından bize gelen milyar dolarlık doğrudan yatırım teklifleri var. Bu, fonlardan, varlık yönetimlerinden geliyor. Hem istikrar hem de ekonomideki güven ortamının olmasıyla birlikte gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.

“KENDİ İSTEDİĞİMİZ KOŞULLARDA KABUL ETMEK İSTİYORUZ”

Erkan, milletvekillerinin, “Bu gelen yatırım talepleri Avrupa mı, Körfez kaynaklı mı?” soruları üzerine “Ben 22 senedir Amerika’da çalıştığım için bana gelenler genelde Amerika’dan oluyor ve Dünya Bankası’ndan. Zaten Dünya Bankası bir kredi değil. Dünya Bankası Türkiyemizin ve milletimizin başarı öyküsünün bir parçası olabilmek için çok makul rakamlarda verilen bir yatırım ve biz istedikçe verilen bir yatırım” dedi.

Erkan şöyle devam etti: “Ama bunun yanı sıra, aynı zamanda bizim rezervlerimize doğrudan giriş yapabilecek milyarlarca dolarlık teklif mektubu benim masamda ve biz kendi istediğimiz oranlarda kendi istediğimiz koşullarda kabul etmek istediğimiz için geri dönüşü yapmıyoruz. Beni sürekli arıyorlar, biz geri dönmek lüksünü kendi lehimize kullanıyoruz.”

AĞIR KOŞULLAR ÖNE SÜRÜLDÜ

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre Gaye Erkan’ın açıklamaları, yabancı doğrudan yatırımcıların Türkiye’ye gelmek için ağır koşullar öne sürmüş olabilecekleri, fon getirmek isteyenlerin de fırsatçılık boyutunda yüksek faiz talep etmiş olabilecekleri kuşkularına yol açtı. Geçmişte Türkiye’ye gelmek isteyen bazı doğrudan yatırımcıların bedava arsa ve vergisel teşviklerin yanı sıra bazı kanunlarda Türkiye aleyhine değişiklikler yapılması şartını koştuğuna dikkat çeken uzmanlar, “Masada bekletildiğine göre onlar büyük ihtimalle gerçek yatırımcı değil, fırsatçı olabilirler” değerlendirmesini yaptı.

MARAKEŞ’TE BİR DİZİ TOPLANTIYA KATILACAK

Öte yandan Hafize Gaye Erkan 11-13 Ekim tarihlerinde Fas’ın Marakeş şehrinde Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Yıllık Toplantıları’na katılacak.

Erkan’ın Marakeş’te Blackrock, JPMorgan, Deutsche Bank gibi uluslararası fon ve yatırım bankaları temsilcileri ve diğer merkez bankası başkanları ile görüşmesi bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Londra ve Paris ziyaretlerinin ardından Marakeş’teki toplantılara katılacak.