Hükümet, memur için yeni zam teklifini açıkladı

2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. Yeni teklifte 2024 için birer puan artış olurken, 2025 teklifi değişmedi.

Hükümet, memur için yeni zam teklifini açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisi için yürütülen 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin ikinci zam teklifini açıkladı.

Buna göre; 2024’te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. Yeni teklifte 2024 için birer puan artış olurken, 2025 teklifi değişmedi.

Teklifi açıklayan Bakan Işıkhan, sadece mali haklar değil, sosyal haklara ilişkin çok sayıda teklif maddesi bulunduğunu söyledi. Işıkhan, bu maddelere ilişkin özetle şu bilgileri verdi:

“Sadece mali haklar değil, sosyal haklara ilişkin çok sayıda teklif maddesi bulunmaktadır. Bugün müzakerelerle geldiğimiz nokta üzerinde uzlaşacağımız çok sayıda maddemiz bulunduğunu göstermektedir. Birinci dereceye ulaşan tüm kamu görevlilere 3600 ek gösterge için yetkili konferedasyonla birlikte çalışma yapacağız. Belirli şartlarda disiplin affı çalışması yapacağız. Görevde yükselme sınavlarının belli süre ve düzenli aralıklarla yapılması için çalışmaları sürdüreceğiz. Hac izni verilmesi konusu, TOKİ konutlarında evi olmayanlara öncelik verilmesi konusunda paydaşlarımızla yakın istişare içinde bulunacağız.”

Kamu işvereni, 14 Ağustos’ta açıkladığı ilk teklifinde memur ve memur emeklisine 2024’ün ilk 6 ayında yüzde 14, ikinci 6 ayında yüzde 9, 2025’in ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci 6 ayında yüzde 5 artış teklif etmişti.

Kamu İşveren Heyeti’nin ikinci zam teklifini değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın ise çözümden yana olduklarını kaydederek “Bu masada refah payı, görmezden gelinmemeli. Refah payı için herhangi masada bir şey söylenmedi” dedi.

Yalçın, şöyle konuştu:

“Teklifin ardından Masanın kesintisiz işlemesine gerek var. Bu masada refah payı, görmezden gelinmemeli. Refah payı için herhangi masada bir şey söylenmedi. Masayı sonuna kadar iştleteceğiz, biz çözümden yanayız. Bu zeminde konuşulacak pek fazla bir şey yok ama biz çözümden yanayız. Kamu işveren heyetini yeniden değerlendirme yapmaya davet ediyorum. Tekliflerimiz değerlendirilmezse bir sendika ne yapması gerekirse onu yapacağız.”

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de Kamu İşveren Heyetinin sunduğu yeni zam teklifini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, piyasayı dikkate alan, çalışanları ve emeklileri insanca yaşayabilecekleri bir ücrete kavuşturacak teklifle toplu sözleşme masasına gelinmesini beklediklerini bildirdi.

Yeni teklifin 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15, ikinci 6 ayı için yüzde 10, 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5 olduğunu aktaran Kahveci, “Başından söyleyelim, Türkiye Kamu-Sen’in bu teklifleri kabul etmesi mümkün değil. Bu rakamları, çalışanların derdine derman olacak bir öneri olarak görmüyoruz” dedi.