İsrail ve Hamas 3 günlük ateşkes için anlaştı iddiası

Reuters'a göre İsrail ve Hamas, 50 sivil rehinenin serbest bırakılması karşılığında 3 günlük ateşkes ilan edilmesi konusunda müzakere ediyor. Hamas'ın masadaki anlaşma teklifini ana hatlarıyla kabul ettiği belirtiliyor.

İsrail ve Hamas 3 günlük ateşkes için anlaştı iddiası

Reuters’ın haberine göre, Katarlı arabulucuların Hamas ve İsrail arasında, 3 günlük ateşkes karşılığında 50 sivil rehinenin serbest bırakılması yönünde anlaşma sağlamaya çalıştığı açıklandı.

Devam eden müzakerelere ilişkin bilgi sahibi bir yetkili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ABD’nin koordinasyonunda masada olan anlaşmanın İsrail’in de bazı Filistinli kadın ve çocukların İsrail hapishanelerinden serbest bırakılmasını ve abluka ve saldırı altındaki Gazze’ye giren insani yardımın artırılmasını içerdiğini söyledi.

HAMAS ANLAŞMA ÖNERİSİNİ GENEL HATLARIYLA KABUL ETTİ

Yetkilinin paylaştığı bilgilere göre, Hamas, söz konusu anlaşma önerisini genel hatlarıyla kabul etti. Anlaşmayı henüz kabul etmeyen İsrail ise detayları müzakere etmeyi sürdürüyor. Böyle bir anlaşma durumunda, Hamas’ın Gazze’de tutulan ve yaşayan sivil rehinelerin isimlerinin olduğu bir listeyi teslim etmesi gerekecek. Tüm rehinelerin serbest bırakılması ise halihazırda müzakere edilmiyor.

İSRAİL: 239 KİŞİ GAZZE’DE REHİN TUTULUYOR

Öte yandan, İsrail’in bu anlaşma hayata geçerse kaç kadın ve çocuğu hapishanelerden serbest bırakacağı henüz netlik kazanmadı. İsrail’e göre, Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından 239 kişi Gazze’de rehin tutuluyor.

İSRAİL’İN GAZZE’YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’e kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda da 48 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 4 bin 650’si çocuk ve 3 bin 145’i kadın olmak üzere 11 bin 320 kişi öldürüldü.

Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 197 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze’de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 74 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.