Japonya Pasifik'e radyoaktif su boşaltacak

Fumio, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif özellikli atık suyun okyanusa tahliyesine 24 Ağustos'ta başlayacaklarını duyurdu.

Japonya Pasifik'e radyoaktif su boşaltacak

Japonya, Fukushima’dan 1 milyon metrik ton işlenmiş radyoaktif suyu Pasifik Okyanusu’na boşaltacağını açıkladı. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nde biriken radyoaktif özellikli atık suyun okyanusa tahliyesine 24 Ağustos’ta başlayacaklarını duyurdu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, 4 Temmuz’da yayımladığı raporda, Japonya’nın Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nde biriken atık suyun denize tahliyesi planının güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu bildirmişti.

Japonya boşaltılacak olan suyun içinde bulunan radyoaktif maddelerin, sudan ayrılması zor olan trityum haricinde, süzüleceğini ve dökülen sudaki trityum seviyesinin uluslararası olarak onaylanan seviyeleri geçmeyeceğini öne sürdü. Trityum, bir reaktörde kullanılacak farklı madde ve izotoplara göre daha az radyoaktif olsa da doğrudan maruz kalınması durumunda insan sağlığına çok zararlı olabiliyor.