Karadeniz'de ABD İHA'sı düştü... Rusya'dan Pentagon'un suçlamasına yanıt

ABD, Karadeniz'de kendilerine ait bir İHA'nın Rus savaş uçakları tarafından düşürüldüğünü öne sürdü. Rusya ise iddiayı reddetti.

Karadeniz'de ABD İHA'sı düştü... Rusya'dan Pentagon'un suçlamasına yanıt

ABD Savunma Bakanlığı, iki Rus Su-27 uçağının Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 insansız hava aracını taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9’un pervanesinin kırılmasının ardından Karadeniz’e düştüğünü açıkladı.

Rusya ise, ABD’ye ait İHA’yı düşürdüğünü yalanladı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İHA’nın Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyon bölgesine ve Kırım açıklarına doğru ilerlediğini belirtilerek, “İHA uçuşu, özel askeri harekat amacıyla kurulan hava sahasının kullanımına yönelik geçici rejim alanı sınırları ihlal edilerek ve aktarıcılar kapalı şekilde gerçekleştirildi” denildi.

ABD’ye ait İHA’ için “davetsiz misafir” nitelendirmesi yapılan açıklamada, “Davetsiz misafirin kimliğini tespit etmek için görev başındaki hava savunma güçlerine bağlı uçaklar havalandırıldı. Saat 09.30 (TSİ), sıralarında yapılan keskin manevra sonucunda MQ-9 insansız hava aracı irtifa kaybederek kontrolsüz uçuşa geçti ve suya düştü. Rus savaşçılar havada silah kullanmadı, ABD insansız hava aracıyla temas kurmadı, güvenli bir şekilde hava sahasına döndü” ifadeleri kullanıldı.