Yandaş yazarın Mehmet Şimşek iddiasına İletişim Başkanlığı'ndan yalanlama
Katıldığı bir televizyon programında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek krizin faturasını emekçilere çıkardı. Enflasyonun ücretlerdeki artıştan kaynaklandığını belirten Şimşek, çözüm olarak “Maliye politikasında harcamaları kontrol ederek yapacağız, kamudan tasarrufla yapacağız” ifadelerine yer verdi. Şimşek’in yüksek enflasyonun nedeni olarak ücret artışları olarak göstermesi ise gerçeklerle bağdaşmıyor ve bu söylemin sermaye lehine bir manipülasyon olduğu açık. Bununla birlikte rakamlar ve TÜİK verileri de Şimşek’i yalanlar nitelikte.
Geçtiğimiz sene Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri başlıklı etkinlikte konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise Mehmet Şimşek’in açıklamalarının tam tersini söylemişti. Ücretlerdeki artışın enflasyonu çok etkilemediğini söyleyen Kavcıoğlu, şu ifadelerde bulunmuştu: “Yüzde 30 üzerinde asgari ücret zammı verildiği dönemlerde yüzde 8,5 gibi bir enflasyon oluştu. Aldığımız tedbirlerle, uyguladığımız politikalarla dengeyi koruyarak gittiğimiz sürece enflasyonun baz etkisi dışında da geriye geleceğini öngörüyoruz.”
Asgari ücret-enflasyon ilişkisi hakkında 2021 yılında Evrensel‘e konuşan iktisatçı Mustafa Sönmez ise asgari ücretteki artışın enflasyonist bir etki yaratmayacağını belirtirken şu ifadelere yer vermişti: “Bütün şartlar dikkate alındığında asgari ücretteki artış enflasyonist bir etki yaratmaz. Çünkü enflasyona etki eden en önemli dinamik döviz fiyatları. Döviz fiyatlarından kaynaklanan bir maliyet artışı ve bunun önce üretici sonra tüketici fiyatlarına yansıması var. Asgari ücret arttı diye talepten kaynaklanan bir artış yok şu anda. Türkiye’nin yaşadığı enflasyon ağırlıkla maliyet enflasyonu. Yani döviz fiyatlarının artması, ithal edilen girdi ya da mamul malların fiyatlarının yüksekliği ve bunun tüketici fiyatlarına yansıması. Talepten kaynaklanan bir enflasyon da var fakat çok tali. İnsanlar enflasyondan sakınmak için birtakım harcamalarını öne çekiyorlar. Yarın bu fiyattan bulamayız diye talepte bulunuyorlar. Bunun da getirdiği bir fiyat artışı var ama asli olan bu değil, asli olan maliyet enflasyonu ve bu dövizden kaynaklanan bir enflasyon. Asgari ücret artışının talep enflasyonunu kamçılayan, öne geçiren bir etkisi olmaz.”
TÜİK’in yayınladığı verilere göre iş gücünün gelirden aldığı pay 2022 yılında %38’den %31’e düşerken net işletme artığı %42’den %54’e çıkıyor. Bu durum, Maliye Bakanı’nın dediğinin tam aksine asgari ücretteki artışın enflasyonu yükseltmediğini, tersine enflasyon yükselirken reel ücretlerin gerilediğini gösterirken, sermaye gruplarının yüksek kârlılık arayışının enflasyonu yükselttiğine işaret ediyor.
Bu haber en son değiştirildi 10 Ekim 2023 19:06 19:06
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…