RFKP'den 'Wagner' açıklaması: Faşizmi yenin ve provokasyona teslim olmayın!

RFKP'den yapılan açıklamada "Bugün, Rus Ordusu'nun asker ve subaylarını ve hepimizi faşizme karşı tavizsiz bir mücadeleye çağırıyor!" denildi.

RFKP'den 'Wagner' açıklaması: Faşizmi yenin ve provokasyona teslim olmayın!

Rusya’da paralı asker gücü Wagner geçtiğimiz gün bir isyan girişiminde bulunmuş, kriz 24 saatin ardından Kremlin’le yapılan anlaşma sonunda sona ermişti. Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nin kalkışma esnasında Faşizmi yenin ve provokasyona teslim olmayın başlığıyla yayımladığı bildiriyi Gazete Manifesto okurları için çevirdik.

“Faşizmi yenin ve provokasyona teslim olmayın

PMC “Wagner” temsilcileri 24 Haziran gecesi Rostov-on-Don’daki askeri yetkililerin faaliyetlerini engelledi ve bir dizi yüksek sesli açıklama yaptı. Elbette Zelenski’nin eli kanlı rejimi bu durumdan faydalanmaya çalışıyor. Artemivsk’e olası bir saldırı için aceleyle iki deniz piyade tugayı topluyor.

Emperyal Batı’ya karşı verilen zorlu mücadele sırasında, aşırı kişisel hırslar bir grup birey için askeri ve vatani görevlerin üzerinde olduğunu kanıtladı. Bu insanlar eylemleri için her türlü açıklamayı yapabilirler, ancak faşizme karşı mücadeleyi iktidarı ele geçirme girişimiyle ikame etmek, mücadele arkadaşlarına ihanet ve halka karşı işlenmiş bir suçtur.

Bu kritik durumda, Rusya Federasyonu Başkanı’nın dış tehditler karşısında yurttaşlarımıza yaptığı birlik çağrısı anlayış ve desteği hak etmektedir. Küreselcilerin Rusya’yı yok etme girişimleri, tüm hırsları bir kenara bırakmayı ve Anavatanı babalarımızın ve dedelerimizin yaptığı gibi savunmayı gerektirmektedir.

Sovyet hükümetinin ulusal birliğin en seçkin örneklerini sergilediği unutulmamalıdır. Yeniden dirilen faşizm tehdidi karşısında, Mayıs 1945’teki Büyük Zafer’in temel taşı olan cevapları vermiştir. Sınıfsal bölünmeleri ortadan kaldırarak, SSCB’deki ulusları ve milliyetleri birleştirerek ve milliyetçi önyargıların üstesinden gelerek ülke çapında gerçek birliği sağlamıştır.

Giderek daha karmaşık hale gelen uluslararası durum karşısında bugün siyasi tartışmalara girme girişimleri kabul edilemez. Dahası, hayatlarını riske atarak faşizme karşı mücadele edenlere yardım etmek için aktif, samimi ve özverili bir şekilde çok boyutlu çalışmalara katılan halkımıza karşı saldırgan bir tutumdur.

Komünistler, neoliberal yöntemlerin Rusya için ekonomi, kültür, sosyal yaşam ya da iktidar yapılarının inşası gibi her açıdan yıkıcı olduğu konusunda defalarca uyarıda bulunmuşlardır. Özel askeri şirketlerin varlığı, toplumun örgütlenmesine ilişkin liberal görüşlerin bir ürünüdür. Nazizme karşı mücadelede Wagner savaşçılarının kahramanlıkları ve fedakarlıkları ne olursa olsun, askeri işlerin özel askeri şirketlere dayalı olarak örgütlenmesi ahlak dışıdır. Muzaffer Kızıl Ordu’nun gücü öncelikle halkla olan kan bağında yatmaktadır.

Rusya Federasyonu Komünist Partisi, Nazizme ve Bandera takipçilerine karşı ön saflarda mücadele edenleri aktif olarak desteklemektedir. Donbass’ı desteklemek üzere 2014 yılından bu yana yürüttüğümüz kapsamlı insani yardım çalışmaları iyi bilinmektedir. Komünistler, 20. yüzyılda pek çok kez olduğu gibi bugün de faşizmin ve kapitalist gericiliğin her türlü tezahürünün en tutarlı muhalifleridir.

Rusya vatandaşlarına tam bir sükunet çağrısında bulunuyoruz. Mevcut durumun karmaşıklığını anlamak ve provokasyonlara kapılmamak gerekir. Wagner PMC savaşçıları bir an önce akıllarını başlarına almalı ve ülke içindeki durumu istikrarsızlaştırmayı amaçlayan siyasi oyunlara katılmaktan vazgeçmelidir. Rusya’nın dış düşmanlarının hevesle beklediği şey budur.

Anavatan için böylesine zor bir zamanda silahlı bir isyan başlatmak, düşmanın yanında yer almak anlamına gelir. Bu tür eylemler yasalara göre en ciddi suç olarak kabul edilmektedir. Silah arkadaşları adına hareket ettiklerini iddia edenler, asker arkadaşlarını hukuk dışı eylemlere itmekten vazgeçmelidir. Artemivsk’in cesur savaşçıları, kurtarıcıları ve neo-Nazizmle mücadele eden diğer etkinliklere katılanlar arasında, istemeden de olsa bu silahlı maceranın içine çekilmiş çok sayıda samimi vatansever olduğuna eminiz. Durumun çözüme kavuşturulması en kararlı eylemleri gerektiriyorsa, bu insanlara gerekli özenin gösterilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Bu durum, devlet kurumlarının faaliyetleri üzerindeki kamu denetiminin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. İktidar, halkın kendisine güvenmesini istiyorsa halka dayanmalıdır. Askeri görevler ve ulusal güvenlik konuları ticari yapılar tarafından çözülemez. Silahlı Kuvvetler birleşik bir liderlik gerektirir. Aynı zamanda vatandaşların güvenlik güçlerinin eylemlerini kontrol edebilecek mekanizmalara sahip olması gerekir ki temsilcileri maceraya atılmasın.

Her şeyden önce, seçimlerde vatandaşların irade beyanlarının manipüle edilmesine son verilmelidir. Ülkeye uzaktan, elektronik ve birkaç günlük oy kullanma dayatmalarına son verilmeli ve tamamen şeffaf ve adil bir seçim sistemi kurulmalıdır. Rus halkının akıllı, dürüst ve aktif yurtseverleri özgürce iktidar mevkilerine seçebileceği koşulların yaratılması son derece önemlidir. Yaklaşan seçimler toplumun bölünmesine değil, birleşmesine katkıda bulunmalıdır.

Ukrayna’daki askerden arındırma ve silahsızlandırma görevlerinin etkin ve eksiksiz bir şekilde çözüme kavuşturulmasının ancak Rusya’nın kendi içinde bir rota değişikliğiyle mümkün olabileceğinde ısrar ediyoruz. Devlet faaliyetlerinde neoliberalizmin tamamen reddedilmesi zamanımızın acil bir gereğidir. Yaratım ve kalkınma için yeni bir programın uygulanması artık tek bir gün bile ertelenemez.

Cephede askeri eylemlerin yoğunlaştığı koşullarda, aktif ordunun gerisindeki bir askeri isyan ortadan kaldırılmalıdır. Bu provokasyonu durdurmalı ve özel askeri harekat alanında faşizme karşı tam bir zafer için her şeyi yapmalıyız. Ukrayna’nın demilitarizasyonu ve denazifikasyonu hedefleri, Rus ve Ukrayna halklarının yanı sıra geniş Avrasya coğrafyasındaki tüm halkların ve dolayısıyla tüm dünyanın geleceğiyle ilgilidir.

2023 yılı, babalarımızın ve dedelerimizin Stalingrad yakınlarında faşist orduları bozguna uğrattıktan sonra geniş çaplı saldırı eylemlerine giriştikleri kader olaylarının 80. yıldönümüdür. Orel, Kursk ve Belgorod yakınlarında kayda değer zaferler elde ettiler ve çok acı çeken Ukrayna’yı Hitler’in pisliğinden kurtarmaya başladılar. Bu büyük başarıların ve kahramanlarının anısı kutsaldır! Bugün, Rus Ordusu’nun asker ve subaylarını ve hepimizi faşizme karşı tavizsiz bir mücadeleye çağırıyor!

Halkımız güçlü sinirlere ve güçlü iradeye sahiptir! Kahverengi veba karşısında boyun eğmeyecekler!

Düşman yenilgiye uğratılacaktır! Zafer halkımızın olacaktır!”