Reklam
Kategoriler: Görüş

Ruhşen Doğan Nar ile “Roket ve yerli bilimkurgu” üzerine

Reklam

Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket’in ilk sayısı kısa sürede tükendi ve ikinci baskıyı yaptı. Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi editörü Ruhşen Doğan Nar’la dergi ve yerli bilimkurgu edebiyatı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Roket Bilimkurgu Öykü Dergisini kutlayarak başlayalım. Kısa sürede beş yüzü aşkın okura ulaştınız. Bunu bekliyor muydunuz?

Teşekkür ederim. Doğrusunu söylemek gerekirse, beklemiyordum. Yüz adet satsın yeter diye düşünüyordum dergi basılmadan önce. Hem satış rakamları hem de okurların ilgisi beni oldukça mutlu etti.

Roket’in ortaya çıkış hikâyesini anlatır mısınız?

Bir bilimkurgu öykü dergisi çıkarmak uzun süredir aklımdaydı; hatta “Roket” ismini bile kafamda oturtmuştum. Severek takip ettiğim ve dirsek teması halinde olduğum Plüton Yayın’ın yeni çıkacak dergilere destek olacağını duyduğumda, Roket’in ete kemiğe bürünme vaktinin geldiğini anladım. Plüton Yayın ve Toprak Şems Tezcan’ın desteğiyle Roket hayata gözlerini açtı. Sonuçta Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi, Plüton Yayın etiketiyle okurlarla buluştu.

Roket Derginin mutfağında kimler yer alıyor?

İlk sayıda içeriği, yani öyküleri çoğunlukla ben seçtim ve hazırladım. Son okumayı Emre Bozkuş yaptı. Derginin çıkış sürecinde Ümit Büyükyıldırım çok destek oldu. Bilimkurgu Kulübü’nün kurucusu ve genel yayın yönetmeni İsmail Yamanol da her türlü desteğini sundu. Tasarım, mizanpaj gibi işleri Toprak Şems Tezcan yaptı.

Derginin ilk sayısı yayınlandıktan sonra mutfağı genişlettim. İkinci sayı için otuzdan fazla öykü geldi. Tek başıma altından kalkabileceğim bir iş olmaktan çıktı. İyi ki böyle oldu! Öykü Değerlendirme Ekibi oluşturduk. Melisa Parlak, Emre Bozkuş ve ben yer alıyoruz ekipte. Öyküleri tek tek okuyup değerlendiriyoruz. Ekip işinin tek kişilik çalışmaktan daha keyifli olduğunu söyleyebilirim.

Roket, Türkiye’nin ilk bilimkurgu dergisi olarak tanıtıldı. Yerli bilimkurgu edebiyatında daha önce böyle bir çalışma gerçekten yok muydu?

Yerli bilimkurgu edebiyatında bazı dergiler yayımlandı: Antares, X-Bilinmeyen, Nostromo… Ancak sadece öykülerden oluşan bir bilimkurgu dergisi örneği yoktu. Son yıllarda yerli bilimkurgu alanında birçok öykü antolojisi, derlemesi çıktı; fakat basılı dergi formatında bir yayın yoktu. Onu da çıkarmak bize nasip oldu. Uzun sözün kısası, hem basılı bir dergi hem de sadece öykülerden oluşması açısından Roket’in şu anda benzeri yok.

Bu dergiyi çıkarmaktaki amaçlarınız nelerdi?

Kendime “Neden Türkiye’de bir bilimkurgu öykü dergisi olmasın?” diye sorarak başladım. Aslında ilk amacım, bu kadar çok kaliteli bilimkurgu öyküsü yazarı varken bir bilimkurgu öykü dergisinin çıkarılabileceğini göstermekti. Roket gibi başka başka bilimkurgu dergilerinin basılmasını yürekten istiyorum. Tatlı bir rekabetin oluşmasını kim istemez?
İkinci amaç, bilimkurgu öyküleri yazan insanlara öykülerini değerlendirebilecekleri yeni bir mecra oluşturmaktı. Yerli bilimkurgu türünde yayın yapan internet siteleri, e-dergiler, fanzinler var. Roket’le birlikte mecralar arttı.
Üçüncü amaç, normalde bilimkurgu türünde yazmayan yazarları bilimkurgu öyküleri yazmaya teşvik etmek. Böylece yerli bilimkurgu edebiyatının daha güçlü hale geleceğini düşünüyorum.
Son olarak, daha fazla kadın yazarın bilimkurgu öyküleri yazmasına vesile olmak istiyorum.

Fakat ilk sayıda hiçbir kadın yazar yok gördüğüm kadarıyla.

Evet, ne yazık ki ilk sayımız için gelen öykülerin hiçbiri kadın yazarlara ait değildi. Bunun bir eksiklik olduğunu kabul ediyorum; fakat ilk sayı yayımlandıktan sonra, kadın yazarlar öykü göndermeye başladı. İkinci sayımızda kadın yazarlar da yer alacak. Hayalim, tamamen kadın yazarlardan oluşan bir sayı yayımlamak. Bakalım, başarabilecek miyiz?

Geçtiğimiz günlerde, “Bir yazarın öyküleri iki sayı üst üste dergide yer almayacak.” şeklinde bir duyuru paylaştınız. Bunun sebebini açıklar mısınız?

Birçok derginin dar bir yazar kadrosuna hapsolduğu için yazarlarla ve okurlarla bağının koptuğunu düşünüyorum. Bunu engellemek ve daha çok yazara şans vermek için böyle bir kural koyduk. Roket’in ikinci sayısında tamamen yeni isimler yer alacak. Oldukça heyecan verici, değil mi?

Son olarak paylaşmak istediğiniz bir şey var mı?
Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi gibi dergilere destek olmak gerekiyor. Okurların ve yazarların desteğiyle bilimkurgu dergilerinin gelişeceğini ve çeşitleneceğini düşünüyorum. Özellikle bilimkurgu türünde daha yapacak çok iş var çünkü.

Reklam

Önceki Haberler

‘Yetkisiz çakar’ düzenlemesi yasalaştı

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanunla, yetkisiz çakar kullanımında para cezası artırılacak ve ilk kez…

22 Kasım 2024 12:12

Ufuk Uras: Kavala ve Demirtaş konularını açmadım

MHP Genel Merkezi'nde Devlet Bahçeli ile görüşen Ufuk Uras, uzun yıllardır cezaevinde tutulan Osman Kavala…

22 Kasım 2024 11:55

Özel hastanelerde bu sefer de sahte ameliyat skandalı

Özel hastanelerdeki 'göz' vurgunuyla ilgili detaylar ortaya çıktı. Sağlıklı kişilerin dahi, SGK'dan para alabilmek için…

22 Kasım 2024 11:49

Yeraltındaki direnişte 48 saat geride kaldı

Çayırhan Termik Santrali’nde varlık satışına karşı yaklaşık 500 işçinin yeraltına inerek başlattığı eylem 48 saati…

22 Kasım 2024 11:37

MHP’nin suç örgütleriyle ilişkisi hız kesmeden devam ediyor

Ülkenin her alanında ayrı bir yıkım yaratan rejim, suç ittifakına dönüşmüş durumda. MHP’li 3 vekilin…

22 Kasım 2024 10:26

Joe Biden, UCM’nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emri hakkında ‘rezalet’ ifadelerini kullandı

ABD Başkanı Joe Biden, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Netanyahu hakkındaki tutuklama emrinin "rezalet" olduğunu…

22 Kasım 2024 09:52
Reklam