Son iki haftanın üniversite öğrencisi ölümleri bilançosu: Üç intihar, KYK yurdunda asansör faciası...

Geçtiğimiz iki hafta içerisinde yaşanan üniversite öğrencilerinin intiharlarının ardından dün de Aydın KYK yurdunda yaşanan asansör faciasında bir genç yaşamını yitirdi.

Son iki haftanın üniversite öğrencisi ölümleri bilançosu: Üç intihar, KYK yurdunda asansör faciası...

Geçtiğimiz iki hafta içerisinde dört üniversite öğrencisi yaşamını yitirdi. Ülkemizde gençliğin yaşadıkları açısından gerçekleri gösteren bu ölümler, geleceksizlik, yoksulluk ve ihmaller silsilesinin bir bileşkesi olarak ortaya çıkmış durumda.

Dün gece Aydın KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda gece saatlerinde yurt asansörü yedinci kattan düştü. Yurt öğrencilerinin düzenli bakım yapılmadığını ifade edilen asansörde Aydın Valisi Yakup Canbolat’ın açıklamasına göre 1 öğrenci yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden öğrencinin Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4. Sınıf Öğrencisi 22 yaşındaki Zeren Ertaş olduğu belirlendi. Canbolat’ın “15 kişilik asansöre 16 kişi binmişler.” sözleri öğrenciler tarafından tepki topladı.

Yurt öğrencileri, asansörün sık sık bozulduğunu, düzenli kontrolden geçmediğini, bu vahim olayın ihmal sonucu yaşandığını dile getiriyorlar.

Olaydan sonra yurt müdürü açığa alınırken, Gençlik ve Spor Bakanlığı, olayla ilgili incelemelerin devam ettiğini açıkladı ve olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü belirtildi.

SON İKİ HAFTADA ÜÇ İNTİHAR

Dün yaşanan asansör faciası gençlerin yaşadığı sorunların bir boyutunu gösterirken geçtiğimiz haftalarda yaşanan intiharlar ise işin başka bir boyutunu oluşturuyor. Hatırlanacağı üzere, 15 Ekim’de Eskişehir’de, Anadolu Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Resul Alan, kampüs yemekhanesinde yaşamına son vermişti.

Bu olaydan bir hafta sonra da Eskişehir Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Öğrencisi S.N.R, kaldığı Mükrime Hatun KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşamına son vermişti. Her iki öğrencinin de geçim sıkıntısı çektiği belirtilmişti.

Yine geçtiğimiz gün bu sefer Çanakkale’de bir gencin intihar ettiği haberi basına yansımıştı. Çanakkale Olay gazetesinden Damla Yeltekin‘in haberine göre, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Okul Öncesi Öğretmenliği 1. sınıf öğrencisi S.T., önceki gece işten geldikten sonra kaldığı yurdun 5. katından atlayarak intihar etti. Ailesine “Anne, Abla, Baba; beni affedin, sizleri seviyorum, özür dilerim” ifadelerinin yer aldığı bir not bırakan gencin hem çalışıp hem okuduğu öğrenildi.

BU ÖLÜMLER İLK DEĞİL

Lise ve üniversite öğrencilerinin intiharlarda ya da kazalarda yaşamlarını yitirmeleri yeni bir durum olmamakla birlikte son iki hafta içerisinde yaşananlar dikkatleri çekiyor. Yakın geçmişte yaşanan bazı olaylar ise şöyle:

15 Mayıs 2023’te İstanbul’da Marmaray’ın Yenikapı istasyonunda Pendik yönünde üniversiteye hazırlanan Kübra Ergin isimli bir genç intihar etti. Yaşamını yitiren genç intihar etmeden önce sosyal medya hesabından şu notu paylaşmıştı:

“AKP’ye ve destek verenlere hakkımı helal etmiyorum. 20 yaşındayım ama elimde hiçbir şey yok. Bütün gençliğimi çaldılar, artık yoruldum. Demokrasi nedir tadamadım. Atatürk’ü çok özlüyorum. Kılıçdaroğlu’nun bu ülkeyi tekrar yaşanabilir bir konuma getireceğine inanıyordum ama önüne her türlü engeli koyuyorlar. Bir kadın olarak hiçbir zaman özgür hissetmedim. Ailem beni her türlü desteklese de ben özgür hissetmedim. Etek giyiyorum, erkek kadın demeden herkes bana bakıyor. Çocukluğumu yaşayamadım, gençliğimi yaşayamadım. Bir ders kitabı alıyorum 200 lira. Markete gidiyorum diyorum cebimden en az 300 lira gidiyor. Psikoloğa gidiyorum 1000 lira. Psikiyatriste gidiyorum 1000 lira. Babam sabah 4’lerden akşam 8’lere kadar çalışıyor bizim için. Yazık değil mi ona? Annem çalışıyor ama aldığı parayı biriktirse ölene kadar bir ev alamaz.”

21 Mayıs 2023 tarihinde Yenikapı Marmaray istasyonu Gebze yönünde saat 11.30 sıralarında 15 yaşındaki A.Ö. henüz bilinmeyen bir nedenle Marmaray aracının önüne atladı. Raylara atlayan genç kız, Marmaray aracının çarpmasıyla ağır yaralandı ve sonra yaşamını yitirdi.

CEMAAT YURDUNDA KALAN ENES KARA’NIN İNTİHARI

10 Ocak 2022 tarihinde öğrenimini sürdürdüğü Elazığ’da, ailesinin baskısı ile bir cemaat yurdunda kalan ve gördüğü sistematik baskı sonucu yaşamına Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara yaşamına son vermişti.

Kara ölmeden önce çektiği videoda, “Herkes doktorluktan kaçıyor, çünkü mobbing var, uzun süreli nöbetler var, hastadan şiddet görme ihtimali var, köle gibi çalışıyorsunuz, ben böyle bir gelecek istemiyorum. Bulunduğum cemaat yurdunda namaz kılma ve cemaatin dersine katılmak zorunlu, verdikleri kitapları okumak zorunlu, kendim müslüman değilim, ailem bilmiyor, buradan ayrılmak istediğimi söylediğimde hayır cevabını aldım” ifadelerini kullanmıştı.