TKH: Emekçiler "asgari" bir yaşama mahkûm edilemez!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının başlaması üzerine yaptığı açıklamada "İnsanca ve onurlu bir yaşam için kurulan bu tezgâhı emekçiler boşa çıkarmalıdır ve iktidara "kırmızı kart" göstermelidir" dendi.

TKH: Emekçiler

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının başlaması üzerine bir açıklama yayımladı.

TKH’den yapılan açıklamada “İşçileri temsilen komisyon toplantılarında bulunan Türk-İş Genel Başkanı’nın açıklama yapmaktan çekindiği; toplantılarda işçi sınıfının gerçek durumunun değil, “şov unsurlarının” bulunduğu bir ortamda komisyon toplantıları bir çadır tiyatrosundan öteye geçmemektedir” ifadeleri kullanıldı.

“AKP’nin İngiliz ve Amerikan tekellerinin komiseri olarak atanan Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek de bu ikiliği ortaya koymuş durumdadır. Emekçilere “krizden çıkış” adına söylenen tek sözcük daha fazla vergi, daha düşük ücretler ve daha yüksek faizlerdir” denilen açıklamada “Türkiye’yi faiz-enflasyon-kur sarmalına sokan sermaye iktidarı, bu kez de düşük ücret-yüksek faiz-yüksek vergi üçlüsüyle emekçilere saldırı başlatmıştır” ifadeleri kullanıldı.

TKH’den yapılan açıklama şu şekilde:

Emekçiler “asgari” bir yaşama mahkûm edilemez!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları “sessiz sedasız” sürüyor. İşçileri temsilen komisyon toplantılarında bulunan Türk-İş Genel Başkanı’nın açıklama yapmaktan çekindiği; toplantılarda işçi sınıfının gerçek durumunun değil, “şov unsurlarının” bulunduğu bir ortamda komisyon toplantıları bir çadır tiyatrosundan öteye geçmemektedir.

Enflasyonun resmi tahminlerde dahi yüzde altmıştan aşağı olmadığı, gıda enflasyonunun ise yüzde yüzleri geçtiği bir ortamda belirlenecek asgari ücret emekçiler için sefalet olacaktır. AKP, patronuyla, yandaş ve sarı sendikasıyla işçi sınıfına “köleliği” uygun görmektedir. Komisyon toplantılarında ortaya çıkan tablo açıktır: Ya kölelik ya mücadele!

AKP’nin İngiliz ve Amerikan tekellerinin komiseri olarak atanan Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek de bu ikiliği ortaya koymuş durumdadır. Emekçilere “krizden çıkış” adına söylenen tek sözcük daha fazla vergi, daha düşük ücretler ve daha yüksek faizlerdir. Türkiye’yi faiz-enflasyon-kur sarmalına sokan sermaye iktidarı, bu kez de düşük ücret-yüksek faiz-yüksek vergi üçlüsüyle emekçilere saldırı başlatmıştır. İktidarın başlattığı bu saldırıyı komisyon toplantıları öncesinde ortaya konulan “bu yıl yalnızca bir kez asgari ücret zammı olacak” söylemi de perçinlemiştir.

Ortalama ücreti asgari ücrete eşitleyen, asgari ücreti de azami ücret gibi sunan AKP iktidarının bu pervasız saldırısı patronları da tatmin etmiştir. Buna rağmen patron temsilcilerinin “yüksek asgari ücret işsizlik getirir” açıklamaları yapması AKP iktidarına verilen bir uyarı değil, oynanan oyunda patronların ipleri ellerinde tuttuğunun açık ve şüphe duyulmayacak göstergesidir.

Emekçileri asgariye mahkûm eden bu düzene muhtaç değiliz!

Sermaye düzeni emperyalist tekellerin komiseriyle, iktidarıyla, patronuyla, sarı sendikasıyla işçi sınıfının karşısına dikilmiş durumdadır.

Partimiz Türkiye Komünist Hareketi’nin çağrısı açıktır: Asgari değil, insanca ve onurlu bir yaşam istiyoruz!

İnsanca ve onurlu bir yaşam için kurulan bu tezgâhı emekçiler boşa çıkarmalıdır ve iktidara “kırmızı kart” göstermelidir.

Gösterilecek kırmızı kart ilk olarak komisyon toplantısında çıkarılmalıdır. Türk-İş Genel Başkanı’nın “toplantıda işçiler de var” dedirtmek için gönderdiği dört işçinin de komisyon toplantılarında “bir şey söyleyemediği” ve verilen sufleleri okumak zorunda kaldığı bu oyun bozulmalıdır. İşçileri konu mankeni olarak gören sarı-yandaş sendika düzeni mutlaka yıkılmalıdır.

Emekçilerin aklı ve yaşamıyla dalga geçen bu anlayışı değiştirmek için tüm emekçileri mücadele etmeye, insanca bir yaşam için kendi örgütlülüklerini güçlendirmeye çağırıyoruz.