'Türkiye, Ukrayna'ya misket bombası gönderiyor' iddiası

Foreign Policy'de 'Türkiye Ukrayna'ya misket bombası yolluyor' haberi yayımlandı. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi, bunun üzerine "Türkiye ile Ukrayna ilişkilerinin altını oymak için özel üretilmiş haber" açıklaması yaptı.

'Türkiye, Ukrayna'ya misket bombası gönderiyor' iddiası

ABD merkezli Foreign Policy (FP) dergisinde yer alan bir makalede Türkiye’nin Ukrayna’ya Rus ordusuna karşı kullanması için ABD yapımı misket bombaları gönderdiği iddia edilmişti.

İlk gönderimin Kasım 2022’de yapıldığı ileri sürülen makalede, Kiev’e teslim edilen misket bombalarının (DPICM) ‘Soğuk Savaş’ döneminde Türkiye’nin ABD ile imzaladığı ortak üretim anlaşması kapsamında üretilen mühimmat olduğu kaydedildi.

Sözkonusu mühimmatın Ukrayna tarafından sahada bugüne kadar kullanılıp kullanılmadığının belirsiz olduğu ifade edildi.

Makaleye Ukrayna tarafından tepki geldi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, söz konusu haberin “Türkiye ile Ukrayna ilişkilerinin altını oymak ve dünyada Ukrayna, Türkiye hakkında kötü imaj yaratmak için özel olarak üretildiğini” öne sürdü.

Bodnar şöyle dedi:

“Türkiye’nin Ukrayna’ya misket bombası tedarik ettiği” iddia edilen haber, Türkiye ile Ukrayna ilişkilerinin altını oymak ve dünyada Ukrayna, Türkiye hakkında kötü imaj yaratmak için özel olarak üretilmiş bir haber.”

Haberle ilgili Rusya’dan da bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bu haberlerin güvenilirliğinden bahsetmenin zor olduğunu belirterek, “Biliyorsunuz ki güvenilir ve doğru haberlerden çok sahte haberler var. Bu nedenle tabii ki tüm bunları dikkatlice takip ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

100’den fazla ülkenin imzacısı olduğu Oslo Sözleşmesi’ne göre misket bombası kullanmak “savaş suçu” olarak kabul ediliyor.