Ünsal Ban hakkında 'suçtan kaynaklı mal varlığını aklama' davası

İnceleme sırasında başsavcılık, Ünsal Ban ve şoförü Ahmet Karakaş'ın dijital materyallerindeki bilgilerden yola çıkarak, "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçunun da işlenmiş olabileceği şüphesiyle ayrı bir soruşturma başlattı.

Ünsal Ban hakkında 'suçtan kaynaklı mal varlığını aklama' davası

Organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla aranan Sedat Peker’in yayınladığı videolarla adı gündeme gelen eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban’ın da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçundan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen davanın iddianamesinde, Ünsal Ban’ın yanı sıra Ahmet Karakaş, Bülent Gürkan, Ece Gizay Ban, Emre Buğra Ban, Gülcan Ban, İhsan Serkan Kazancık, İsmail Erdoğan, Levent Yurdakul, Soner Gökten ve Ünal Ban “şüpheli” olarak yer aldı.

İddianameye göre, suç tarihinde Ban’ın eşi ve AKP Erzurum Milletvekili olan Zehra Taşkesenlioğlu’nun avukatı, 28 Ağustos 2022’de, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak, Ünsal Ban’ın resmi nikahlı eşi olan müvekkilinin görüntülerini gizlice çektiğini, bu görüntülerin Sedat Peker tarafından kullanılan “Deli Çavuş” isimli sosyal medya hesabından yayınlandığını beyan ederek şikayetçi oldu.

Şikayet üzerine “özel hayatın gizliliğini ihlal” ve “kişisel verileri elde edip yayma” suçlarından soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ünsal Ban’ın cep telefonu ve dijital materyallerine, incelenmek üzere mahkeme kararıyla el koydu.

İnceleme sırasında başsavcılık, Ünsal Ban ve şoförü Ahmet Karakaş’ın dijital materyallerindeki bilgilerden yola çıkarak, “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçunun da işlenmiş olabileceği şüphesiyle ayrı bir soruşturma başlattı.

MASAK raporlarını da değerlendiren başsavcılık, suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerini bilerek kabul ettiği, bulundurduğu veya kullandığı yönünde deliller elde edilen diğer şüphelileri de soruşturmaya dahil etti.