"Sermayeye boyun eğmemiş olanların 1 Mayıslara sosyalizmin rengini çalmaları gerekiyor"

"Bu 1 Mayıs’ın işçi sınıfının gerçek kurtuluşunun taleplerinin dile getirileceği, işçi dostu maskesi takanların foyasının da meydana çıkarılacağı bir içeriğe sahip olması özellikle önemlidir."

Yaklaşan 1 Mayıs’a ilişkin Yeni Ülke Genel Yayın Yönetmeni Ekim Orhan İsmi, Gazete Manifesto’ya açıklamalarda bulundu. İsmi, “1 Mayıs, işte her şeyden önce, tüm bu sınıf kardeşlerinin bir araya geldikleri, sınıfın gücünü gösterdikleri ve burjuva düzene kafa tuttukları gün olduğu için önemli. “diyerek şunları söyledi

“Yine önemli bir 1 Mayıs’ın ön günlerindeyiz. Hoş, 1 Mayıs ne zaman önemsiz oldu ki!

1889 yılında Enternasyonal’in kararıyla işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kabul edilen 1 Mayıs, her yıl bu tarihsel önemini daha da arttırıyor. Çünkü sermaye, sınıf savaşımındaki yerini korumak için bir an bile boş durmuyor. Emeğe saldırıyor, emekçiye saldırıyor, kazanılmış haklar alınmaya çalışılıyor, kölelik koşulları dayatılıyor, savaşlar dayatılıyor, gerici ideolojiler körükleniyor vs. Kârın devamı ve piyasanın kutsallığı için elinden geleni ardına koymuyor anlayacağınız…

İşçi sınıfının tüm bu saldırılar karşısındaki pozisyonunun ise, özellikle Sovyetler Birliği’nin yıkılışı sonrası, savunmacı ve hatta yenik olduğunu söyleyebiliriz. Ama bunu kabul etmeyen, işçi sınıfının tarihsel gücünün ve haklılığının bilincinde olan öncü işçiler, aydınlar, gençler ve bunların siyasi örgütlenmeleri, komünist ve işçi partileri, sendikalar, dernekler çok ciddi bedelleri ödemeyi göze alarak bu geri çekiliş döneminde mevzileri koruyor ve canla başla mücadele ediyor.

1 Mayıs, işte her şeyden önce, tüm bu sınıf kardeşlerinin bir araya geldikleri, sınıfın gücünü gösterdikleri ve burjuva düzene kafa tuttukları gün olduğu için önemli.

Bunun dışında elbette ki güncel anlamlar var. Bu yıl için bu güncel anlam 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler ile değerlendirilerek ifade edilebilir. Ülkemizdeki 21 yıllık AKP sultasının sona ermesinin emarelerinin oldukça güçlü olarak göründüğü bu seçimler öncesi, ülkenin gerçek sahiplerinin 1 Mayıs alanında ne söyleyeceği özel bir önem kazanıyor. Çünkü AKP iktidarının yarattığı tahribatın işçilerin iktidarı için yarattığı olanakları herkes görüyor ve özellikle sermaye sınıfı bunun için önlemlerini alıyor. Buradaki en büyük önlemin sermaye sınıfının programını uygulamakta hiçbir sorun çıkarmayacak farklı ittifakları, aralarında kapanmaz uçurumlar varmış gibi sunabilmek olduğunu söyleyelim.

Öyleyse, bu 1 Mayıs’ın işçi sınıfının gerçek kurtuluşunun taleplerinin dile getirileceği, işçi dostu maskesi takanların foyasının da meydana çıkarılacağı bir içeriğe sahip olması özellikle önemlidir.

Bunun için de en karanlık günlerde bile sermayeye, sermaye devletine, kolluk güçlerine, işbirlikçilerine kanmamış ve boyun eğmemiş olanların her yerde 1 Mayıslara o gür sesleriyle sosyalizmin rengini çalmaları gerekiyor.

Yeni bir ülke için…”