10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nda hayatını kaybedenler için İzmir'de anma programı düzenlendi

10 Ekim Gar Katliamında hayatını kaybedenler için İzmir'de anma programı düzenlendi.

10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nda hayatını kaybedenler için İzmir'de anma programı düzenlendi

10 Ekim Ankara Gar katliamının yıldönümünde İzmir Emek ve Demokrasi güçlerinin çağrısıyla 09:30’da Alsancak Barış anıtı önünde bir anma programı gerçekleştirildi.

Katliamın 9.yıldönümü vesilesiyle gerçekleşen anmaya katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları, DİSK, TTB, İzmir Barosu, Eğitim-Sen, DEM Parti, EHP, EMEP, Halkevleri, Kaldıraç, SEP, Partizan, TİP, TKH ve dernekler katıldı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapılan basın açıklamasında şunlar ifade edildi.

“Değerli dostlar, Sevgili barış ve demokrasi savunucuları,

Bundan 9 yıl önce, 10 Ekim 2015’de temel bir insan hakkı olan barış hakkını savunmak için, Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’da buluşma sözü veren binlerce
kişinin toplandığı Ankara Garı’nda iki IŞİD militanının bombalı saldırısı sonucu 103 dostumuz yaşamını yitirdi, yüzlercesi yaralandı. O tarihte iç savaşın yaşandığı, kan ve gözyaşının hakim olduğu Suriye’de, çatışmaların tarafı olan IŞİD yerine barışı hedef alan siyasi iktidar, sınırlarımızı IŞİD militanlarının geçebileceği bir eleğe çevirirken, Rusya’nın bombardımanından kaçan IŞİD üyesi katilleri askerin koruyuculuğunda güvenlikli yerlere taşırken neyi amaçladığı çok açıktı. Suriye’nin emperyalist devletlerce işgal edildiği süreçte pay almak, sınır güvenliğini korumak için önleyici tedbir adı altında Suriye’deki demokratik güçleri ve kurdukları yapıları yok etmek. Bombaların patladığı yer, Beştepe’ye 2.5 km, Emniyet Müdürlüğü’ne 2 km. mesafedeydi ve binlerce kişinin miting için buluşacağı bölgede aramaların yapıldığına, gerekli ve yeterli önlemlerin alındığına inanmamız beklendi. Katliamdan 9yıl sonra geçtiğimiz haziran ayında örgüt üyesi olup yardım ve yataklık edenler hakkında ceza kararı verildi. Türkiye’de yaşanan bu en büyük sivil katliamın sonrasında, saldırganları sınırdan başkentin ortasına kadar getiren asıl failler ve buna göz yumanlar, ihmali olanlar hiçbir zaman yargı önüne çıkarılmadı. Türkiye tarihinin en fazla can kaybının yaşandığı bu saldırıda, polisin görevlerinin gereğini yapmak yerine yaralılara yardım etmeye çalışan halka yönelik müdahaleleri ve ambulansların alana girmesinin engellenmesi ve bu yüzden daha fazla sayıda insanın ölmesi toplumun hafızasında canlılığını korumaktadır. Firari sanıklar yakalanamadı. Ve yine bizlerin, barış ve demokrasi savunucularının, adaletin tecelli ettiğine inanmamız bekleniyor. Kamu görevlilerinin saldırıdan önceki ve saldırı sırasındaki kasıt ve ihmalleri hakkında hiçbir zaman etkin bir soruşturma yürütülmedi. Katliamda yaşamını yitirenlerin, yaralananların, onların yakınlarının ve bizlerin acılarını ve vicdanlarını tatmin edecek bir soruşturma, bir yargı süreci asla yürütülmedi. 10 Ekim Ankara Garı Katliamı’nın gerçekleştiği süreçte, AKP iktidarının gücü ermeye başlamış, siyasal iktidar Haziran 2015 seçimlerinden tek başına hükümeti kuracak oyu sağlayamamış durumdaydı. Bir yandan istikşafi görüşmeler adı altında toplumu oyalayan iktidar bir yandan da kazanacağı yeni bir seçimin zeminini hazırlıyordu. 5 Haziran 2015 Diyarbakır, 20 Temmuz 2015 Suruç ve 10 Ekim 2015 Ankara Garı katliamları bu süreçte yaşandı. Türkiye’yi özgürlükler – güvenlik ikileminde güvenlik yönünde tercih yapmaya zorlayan iktidar, Kasım 2015’de yapılan yeni seçimi kazandı ve yaşanan saldırılar, bombalı eylemler bıçak gibi kesildi. İlan ediyoruz ki; insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Barış savunucusu dostlarımızın hayatlarından, acılarımızdan oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz.

Şu husus açıkça ortadadır ki; Ankara Garı Katliamı’nın hedefi demokrasi ve barıştır, demokrasi ve barış talep edenlerdir. Hedef bizleriz. Tarih boyunca barışı ve demokrasiyi savunanlara yönelik saldırılar barış ve demokrasiye olan talebi, umudu ve mücadeleyi hiçbir zaman ve hiçbir şekilde yok edemedi, engelleyemedi. 10 Ekim 2015’de, Ankara Garı’nda yapılan saldırıda yitirdiğimiz canlar, yaralanan dostlarımız, bize bu uğurda verilen mücadelenin bayrağını devrettiler. Bizim
görevimiz, gerici faşist saldırılar karşısında birlikte mücadele etmek, barışa ve demokrasiye dair umudu diri tutmak, umudumuzu gerçekleştirmektir. Bu süreçte asla yılmayacağız, asla teslim olmayacağız. Katliamda yaşamını yitiren canlarımızı bitmeyen bir özlemle ve sevgiyle anıyoruz. Ölümü değil yaşamı, savaşı değil barışı savunuyoruz!”

Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın meninin okunmasından sonra “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” , “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, ” 10 Ekimi unutma unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganlarıyla anma programı sona erdi.