Adalet Bakanı Tunç'a göre AYM değil Yargıtay kararı bağlayıcı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından Besni ilçesinde düzenlenen programlarda TRT Haber'e katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Tunç'a göre AYM değil Yargıtay kararı bağlayıcı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremin ardından Adıyaman’ın Besni ilçesinde düzenlenen programlar kapsamında TRT Haber’in canlı yayınına katıldı ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Tunç, TİP’ten milletvekili seçilen ve Gezi Parkı davası nedeniyle tutuklu olan Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi konusunda Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasındaki görüş ayrılığına değindi. Tunç, Can Atalay kararında Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın Anayasa’nın maddelerini farklı şekillerde yorumladığını belirtti ve her iki yüksek mahkemenin de Anayasa’yı yorumlama yetkisine sahip olduğunu vurguladı.

Tunç, Anayasa’nın bireysel başvuruyla ilgili bazı maddelerinin uygulamada sorunlara neden olduğunu ifade etti ve şunları ekledi:

“Anayasa’nın 148. maddesinde bireysel başvuruyla ilgili ‘Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruyla kanun yolu incelemesi yapamaz’ şeklinde bir hüküm bulunmaktadır. Adliye mahkemelerinden gelen kararların son inceleme mercii Yargıtay, idari yargıdan gelen kararların son inceleme yeri ise Danıştay’dır. Anayasa’mız bir görev taksimi yapmıştır. Eğer kanun yolu incelemesi yaparak Yargıtay sürecinden geçmiş bir kesin hükmü siz bireysel başvuru yoluyla denetlerseniz, işte o zaman yetki karmaşası ortaya çıkar. Yargıtay’ın kararları da bağlayıcıdır.”

Bakan Tunç, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın her ikisinin de yüksek mahkeme olduğunu ve yıpratılmaması gerektiğini belirtti ve “Yetki karmaşasının ortadan kaldırılması gerekiyor. Burada takdir Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir” dedi.

8. YARGI PAKETİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 8. Yargı Paketi’nin taslağının hazır olduğunu ve yerel seçimlerden önce yasalaşmasını umduğunu belirtti.

Tunç, “8. Yargı Paketimizin taslağını Meclis grubumuza ilettik. Orada tartışmalar, konuşmalar devam ediyor. Milletvekillerimiz çalışıyorlar ve teklif aşamasına gelmek üzere. Yaklaşık 70 maddeyi buluyor. Özellikle yargının etkinliğini, yargı hizmetlerinin etkinliğini arttırmaya yönelik önemli düzenlemeler var. Yine ceza adaletiyle ilgili önemli düzenlemeler var. İnşallah Meclis seçim için ara vermeden önce görüşülüp yasalaşacağını ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

Daha önceki 7 pakette temel hak ve özgürlükleri öne çıkaran, yargı hizmetlerinin etkinliğini arttıran önemli mevzuat düzenlemelerinin hayata geçirildiğini belirten Tunç, pakette temyiz ve itiraz sürelerine ilişkin tekliflerinin de olduğunu söyledi.

Tunç, “Bütün mahkemelerde temyiz ve itiraz sürelerinin yeknesak hale getirilmesini sağlıyoruz. ‘Tebliğ mi tefhim mi’ bunu da ortadan kaldırarak, tebliğden itibaren başlayacak ve 2 haftalık süre diyoruz. Burada yeknesak bir uygulamayı getirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.