Ağustos ayı Laiklik İhlalleri Raporu yayımlandı

Laiklik Meclisi tarafından 196 kapsamlı başlıkta hazırlanan 'Ağustos Ayı Laiklik İhlalleri' Raporu yayımlandı.

Ağustos ayı Laiklik İhlalleri Raporu yayımlandı

Laiklik Meclisi tarafından hazırlanan ‘Ağustos Ayı Laiklik İhlalleri Raporu’ yayımlandı. 196 kapsamlı başlıkta hazırlanan raporda pek çok alanda yaşanan laiklik ihlalleri ele alındı.

Laiklik Meclisi’nden yapılan açıklama şu şekilde:

Ağustos ayında laiklik ihlalleri, devlet kurumları ve siyasetten başlamak üzere birçok alanda siyasi iktidar tarafından daha da saldırganlaşarak sistematik bir biçimde artarak sürdürülmüştür.
Kamu kaynaklarının, tarikat cemaat uzantısı gerici vakıf ve derneklerle birlikte, özellikle AKP’li Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu ve gerici faaliyetleriyle bilinen yapılara akıtılması ve mülki idare amirlikleri ile bakanlıkların bu yapılara desteği dikkat çekicidir.

Raporumuzdaki veriler, İslami cihatçı terör örgütlerinin meşrulaştırılması anlamına gelen girişimlerin de sıklaştığını ortaya koymaktadır. Tarikat ve cemaat uzantısı yapılarla birlikte resmi kurumların cihatçı terör örgütleriyle bağlantılı uluslararası vakıf ve derneklerin yanı sıra Afganistan’daki Taliban yönetimi ile protokol ve ilişkileri, bu yapılanmalara ülkemizde alan açıldığını göstermektedir. Bu uygulamalar, kamu kurumları ile siyaset ve toplumsal yaşamın temeli, yurttaş haklarının güvencesi olan laikliğin tasfiyesi olarak değerlendirilmelidir. Bu duruma itiraz eden laik, ilerici ve Cumhuriyetçi kesimlere sopa gösterilmesi ise emperyalizmin beslemesi cihatçı terör örgütlerine güvence vermek anlamına gelmektedir.

Ağustos ayı verileri, siyaset ve devlet kademeleri ile bürokrasinin, Anayasa’nın laiklik ilkesini hiçe sayarak tamamen dini içerikteki programlarını sürdürdüğünü göstermektedir. Öte yandan raporumuzdaki veriler, yargının dönüştürülerek siyasi iktidarın elinde gerici bir aygıt olarak, muhalif kesimlere ve yurttaşlara karşı giderek daha güçlü bir cezalandırma aracı haline getirildiğini ortaya koymaktadır. Siyasi iktidarın yeni Anayasa dayatmasının devam ettiği ve yeni yasama döneminde TBMM’deki diğer laiklik ve Cumhuriyet karşıtı unsurlarla birlikte daha büyük bir saldırının planlandığı gözlemlenmektedir.

Ağustos ayında Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki tarikat cemaat yapılanmalarının artan varlıkları ve faaliyetleri bir diğer dikkat çekici tehlikeye işaret etmektedir. Siyasi iktidar, açıktır ki, bütünlüklü karşı devrim programını laikliğin tasfiyesiyle paralel bir biçimde yürütmeye devam etmektedir.
Ağustos ayı raporumuzdaki veriler, önceki aylarda olduğu gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı ile tarikat ve cemaat yapılanmalarının artan siyasi ve ekonomik gücünü ortaya koymaktadır. Bu yapıların özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Ağustos ayı boyunca süren ortak programları çocuklar ve gençleri laiklik karşıtı, gerici uygulamalara maruz bırakmıştır.

Raporumuz, üniversiteler ve sağlık alanında laiklikle birlikte bilimsel düşünce ve yöntemin büyük bir hızla tasfiye edildiğini ortaya koymaktadır.
Ağustos ayı raporumuzda yer alan verilere bakıldığında, karşı devrim hamlesinin giderek daha bütünlüklü ve tehlikeli bir biçimde hızlandığı görülmektedir. Rapordaki veriler değerlendirildiğinde, bu süreçte, siyasetteki diğer bileşenlerin tutumunun, iktidarın hareket alanını genişletmeye devam ettiğini ortaya çıkarmaktadır.
Laiklik Meclisi İzleme Merkezi olarak yukarıda bahsedilen gündemlerden ulaşabildiklerimizin ayrıntılı dökümlerini 196 kapsamlı başlıkta aşağıdaki Ağustos 2024 Laiklik İhlalleri Raporu’nda yer verdik.