"Aliağa'da ölüm gemilerine hayır!"

Türkiye Komünist Hareketi İtalyan donanmasına ait gemilerin söküm işlemi için Aliağa'ya getirilmesine karşı açıklama yaptı.

TKH Aliağa İlçe Örgütü, İtalyan donanmasına ait savaş gemilerinin sökümünün yapılması için ülkemize gelmelerine karşı “Aliağa’da ölüm gemilerine hayır!” başlıklı bir açıklama yayımladı.

Aliağa’da bulunan gemi söküm tesislerine insan hayatına ve doğaya zararı asbest ve başka kimyasal maddeleri içeren gemilerin gelmesi ve söküm işlemlerinin burada yapılmasının olumsuz sonuçlarına dikkat çekilen açıklamada, bu durumun temel nedeninin patronların kâr hırsı olduğu vurgulandı.

Açıklamada aynı zamanda, Aliağa halkının, gemi söküm işçilerinin sağlığına ve doğaya zarar verecek olan bu sürece karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

İtalyan donanmasına ait üç denizaltı ve dört fırkateyn Aliağa’da bulunan Ege Çelik Endüstrisi’nin gemi söküm tesisine demirlenmek üzere liman açıklarında bekliyor. Aliağa’da sökülmesi beklenen denizaltı ve gemilerin yüksek oranda kanserojen asbest içerdiği biliniyor.

Bu gemilerde sadece asbest değil, aynı zamanda insana ve doğaya zarar veren birçok zehirli kimyasal bulunduğu bilinmektedir. Açıklanan asbest ya da diğer zararlı kimyasallarla ilgili değerler gerçeği yansıtmamakta, gerçek değerler saklanmaktadır. Gemi söküm işçilerinin ve Aliağa halkının sağlığı bir kez daha görmezden gelinmektedir.

Yetkililerin görmezden geldiği, sadece gemi söküm işçileri için değil, çevrede yaşayan insanlar ve doğa için de büyük bir tehlike oluşturan asbest, solunum yoluyla insan sağlığına ciddi zararlar verirken, atıkların sızması da bir çevre felaketinin yolunu döşemektedir.

Ege Çelik Endüstrisi Şirketi, İtalyan donanmasına ait denizaltı ve fırkateynler için dokuz ay önce düzenlenen ihalede verdiği 1.7 milyon avroluk teklifle söküm işlerini almıştı. Daha önce tehlikeli atık madde barındırdığı gerekçesiyle hiçbir ülkede sökümü yapılmayan doğal gaz gemisi ETHAN da, önce Fransa’ya ardından Malta’ya gönderilmişti. İki ülkede de sökümü yapılmayan geminin sökümü 2016 yılında yine Ege Çelik Endüstrisi tarafından yapılmıştı.

2023 yılında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Ege Çelik Endüstrisi Şirketi’ne ait alan, özel endüstri bölgesi ilan edilmişti.

Doğamızı, kentimizi, emekçilerin yaşamını tehlikeye sokan gemi ve denizaltıların patronların zenginliklerine zenginlik katmak uğruna kentimize, Aliağa’ya gelişini kabul etmiyoruz!

Daha önce ölüm gemisi Nae Sao Paulo’ya karşı mücadele ettiğimiz gibi, İtalyan donanmasına ait denizaltı ve fırkateynlerin de Aliağalı ve İzmirli emekçi halkımıza, kentimize ve doğamıza zarar vermesini engelleyeceğiz! Patronlar için çevre talanının sonuçlarının bir önemi yoktur. Patronlar için Aliağa’daki canlı yaşamının bir önemi yoktur. Patronlar için gemi söküm işçilerinin sağlığının bir önemi yoktur! Her zaman olduğu gibi yalnızca kendi kârlarını düşünüyorlar.

Biz komünistler diyoruz ki: Emekçilerin kurtuluşu ancak insanca, eşit, sömürüsüz bir düzenin tesisiyle mümkündür. Bu yüzden insanlarımızın canına, çocuklarımızın geleceğine kast eden; doğayı talan eden patronların sömürüsüne, kâr hırsına karşı mücadele çağrımızı yineliyoruz.

Başta gemi söküm işçileri ve Aliağa halkı olmak üzere tüm yurttaşlarımızı, basını ve kamuoyunu memleketimize, emeğimize ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyor; tıpkı ölüm gemisi Nae Sao Paulo’da olduğu gibi İtalyan donanmasına ait denizaltı ve gemilerin bir an önce Aliağa Limanı ve Ege Denizi’nden uzaklaştırılması için ayağa kalkıp sesimizi yükseltmeye davet ediyoruz!