Reklam
Kategoriler: Gündem

AYM, “KHK’li tazminat alamaz” hükmünü oy birliğiyle iptal etti

Reklam

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararname ile görevlerinden ihraç edilen ve daha sonra iade edilen kamu görevlilerine ilişkin KHK hükmünü iptal etti.

AYM’nin Danıştay 5. Dairesi’nin iptal başvurusu üzerine aldığı karar bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karara göre 13 Şubat 2018 tarihli ve 7098 sayısı OHAL KHK’sinin değiştirilerek kabul edilmesine dair kanunun 2. maddesinin 2. fıkrasının 4. cümlesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi.

Evrensel’in haberine göre; itiraz konusu maddenin “OHAL KHK’siyle doğrudan kamu görevinden çıkarılıp başka bir OHAL KHK’si ile görevine iade edilenlerin kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacaklarını” hükme bağladı. Kararda iptal gerekçeleri ise şöyle açıklandı:

“Kural, OHAL süresini aşacak biçimde uygulanmaya imkân vermektedir. Başka bir ifadeyle kural olağanüstü hâl süresiyle sınırlı bir düzenleme öngörmemektedir. Bu nedenle kurala ilişkin incelemenin Anayasa’nın olağan dönem kuralları yönünden öngördüğü denetim rejimine göre yapılması gerekir.

Anayasa Mahkemesi 30 Haziran 2022 tarihli ve E.2018/137, K.2022/86 sayılı kararında OHAL KHK’sıyla doğrudan kamu görevinden çıkarılıp Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu (Komisyon) tarafından görevine iade edilenlerin, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacaklarını öngören kuralı iptal etmiştir.

İtiraz konusu kural açısından söz konusu karardan ayrılmayı gerektiren bir durum bulunmamaktadır. Kural kapsamında, göreve iade edilenlerin kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacaklarının öngörülmesi, devletin kişinin maddi ve manevi varlığına yönelik müdahalelere karşı etkili giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüyle bağdaşmamaktadır.”

Reklam

Önceki Haberler

Türkiye Psikiyatri Derneği: Ancak yasalarla korunan bir toplum güven içinde yaşar

Artan şiddet olaylarına ilişkin açıklama yapan Türkiye Psikiyatri Derneği, şiddeti meşrulaştıracak açıklamalardan kaçınılması gerektiğini belirtirken…

7 Ekim 2024 16:52

İçkiye zam geldi

Rakı ve şaraba zam geldi. Zamların ardından güncel fiyat listesi yayımlandı.

7 Ekim 2024 16:43

Engin Polat’a hapis cezası

Engin-Dilan Polat çiftinin komşularını darbettikleri iddiasıyla yargılandıkları davada karar açıklandı. Davada, Engin Polat'a 1 yıl…

7 Ekim 2024 16:32

7 Ekim saldırılarının 1. yılı: Hamas’tan “Direnişi sürdüreceğiz” açıklaması

7 Ekim saldırılarının 1. yılında yazılı açıklama yayınlayan Hamas, "Halkımızın, dünyadaki diğer halklar gibi abluka…

7 Ekim 2024 15:02

Şiddete ve cinsel istismara maruz bırakılan 2 yaşındaki Sıla bebek hayatını kaybetti

Tekirdağ'da şiddete ve cinsel istismara maruz bırakılan 2 yaşındaki Sıla bebek, tedavi gördüğü hastanede hayatını…

7 Ekim 2024 14:56

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden Filistin ve Lübnan halkıyla dayanışma eylemi

İstanbul Üniversitesi öğrencileri 7 Ekim’in birinci yılında İsrail artan saldırılarına karşı Filistin ve Lübnan halkıyla…

7 Ekim 2024 14:38
Reklam