Befesa işçileri toplu iş sözleşmesi için greve çıkıyor

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Befesa işçileri toplu iş sözleşmesi için greve çıkıyorlar.

Befesa işçileri toplu iş sözleşmesi için greve çıkıyor

Hatay, İskenderun’da bulunan Befesa Silvermet İskenderun Çelik Tozu Geri Dönüşümü AŞ işyerinde çalışan işçiler, patronun Birleşik Metal-İş’le toplu sözleşme masasında anlaşmaya yanaşmaması üzeirne grev kararı aldı.

Sendikadan yapılan açıklamada 26 Temmuz Cuma günü iş yerine grev pankartının asılacağı belirtildi.

Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklama şu şekilde: 

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan İspanyol sermayeli Befesa Silvermet İskenderun Çelik Tozu Geri Dönüşümü AŞ işyerinde çalışan işçiler, 2021 yılında sendikamız Birleşik Metal-İş’e üye oldular. Yetki itirazı sonucu üç yıl devam eden mahkeme sürecinin sona ermesini sabırla beklediler.

Nihayet davanın bitmesi ve yetkimizin kesinleşmesinin ardından 12 Şubat’ta toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Ancak müzakerelerin masada sonuçlanmasına dair tüm çabalarımız ne yazık ki sonuçsuz kaldı.

Üç yıl süren yetki mahkemesi nedeniyle toplu sözleşme hakkından yararlanamayan, bu nedenle ücretleri asgari ücret seviyesine kadar gerileyen Befesa işçileri için birinci altı aylık dönemde yüzde 82 oranında zam talep ettik. Buna karşılık işverenin teklif ettiği son zam oranı yalnızca yüzde 27,7 oldu. Üyelerimizin gerçekliğiyle bağdaşmayan bu teklif, bize grev silahımızı kullanmaktan başka çare bırakmadı.

Kurşun, nikel, cıva gibi metallerin bulunduğu fabrika ortamında zorlu ve ağır koşullarda çalışan 59 üyemizin insanca koşullarca yaşaması ve çalışması, döktükleri alın terinin karşılığını alması için yarın (26 Temmuz Cuma) saat 11.00’de grev pankartımızı asıyoruz.

Grevimiz, Befesa işçilerinin haklı talepleri karşılanana dek sürecek. Tüm emek dostlarını Befesa işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.