Beko Polonya'daki üretimi durdurdu

Beko Europe'un Polonya'daki iki fabrikasında üretimi durdurma kararının ardından işçiler, Türkiye'nin Varşova'daki Büyükelçiliği önünde eylem yaptı.

Beko Polonya'daki üretimi durdurdu

Avrupa genelinde üretim tesisleri bulunan Beko Europe, 5 Eylül’de yaptığı açıklamada, “düşük kâr oranları”nı gerekçe göstererek Łodz”da tamamen, Wrocław’daki fabrikanın da bir kısmında üretimi tamamen durduracağını duyurdu.

İşçi sendikası Solidarność’un (Dayanışma) Ulusal Komitesi Başkan Yardımcısı Bartłomiej Mickiewicz, “Fabrikaların kapatılmasına ve yaklaşık 2 bin işçinin işsiz kalmasına izin vermeyiz” dedi.

Yaklaşık 2 bin işçinin etkileneceği belirtilen kararın ardından Polonyalı işçiler, sendikaların çağrısıyla Cuma günü Türkiye’nin Varşova Büyükelçiliği önünde bir araya geldi. Büyükelçilik önünde işten çıkarmaların durdurulmasını talep eden işçiler, Polonya ve Türkiye hükümetlerinden konuyla ilgili bir yanıt beklediklerini dile getirdi.

Birgün’de yer alan habere göre, Küresel Sanayi İşçileri Sendikası (IndustriALL Global) da yaptığı açıklamada,”5 Temmuz’da sendika ve şirket yetkililerinin yaptığı toplantıda, üretim tesislerinin açık kalacağı ve işçilerin işlerini kaybetmeyeceği güvencesi verildi. Bu karardan geri dönmek, işçilerin toplu müzakere haklarının açık bir ihlalidir” dedi.

Öte yandan Beko Europe yaptığı açıklamada, “Değişen piyasa koşulları ve Polonya’da üretilen ürünlere yönelik düşük talep, Beko Europe’un kârını etkilemiştir. Başta Lodz ve Wroclaw olmak üzere Polonya’daki üretim tesisleri son birkaç yılda ciddi mali kayıplar yaşadı” ifadelerine yer verdi.