Birçok ilde Van protestosu: 89 kişi gözaltına alındı

DEM Parti’den Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın seçilme haklarının Adalet Bakanlığı’nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alınmasının ardından gündüz başlayan protestolar sürüyor.

Birçok ilde Van protestosu: 89 kişi gözaltına alındı

AKP iktidarı Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkını yargı yoluyla elinden aldı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi YSK tarafından kararlaştırıldı.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da yarın Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan başkanlığında Van’da toplanma kararı aldı. Zeydan hakkında Van Büyükşehir Belediyesi’ne uygulanan karar, çeşitli kentlerde protesto eylemleri düzenlendi. Diyarbakır, İzmir, Batman, Iğdır, Mersin ve Ankara’da protestolara polis müdahalesi sonrası gözaltılar yapıldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van’da 26, Hakkari Yüksekova’da 29, Hakkari merkezde 9, Siirt’te 4, Batman’da 5, Şırnak’ta 10 ve İzmir’de 6 kişi olmak üzere toplam 89 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

DİYARBAKIR VE BATMAN’DA 4 GÖZALTI

Diyarbakır’da ve Batman’da, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının geri alınması protesto edildi. Diyarbakır’daki eylemde yürüyüş yapmak isteyen grup, uyarılara rağmen yürümek isteyince çıkan arbedede 4 kişi gözaltına alındı.

DEM Parti’den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Serra Bucak Küçük ile eş başkan Doğan Hatun, DEM Parti milletvekilleri, il yönetimi ve çok sayıda partili Kayapınar ilçesindeki İl Seçim Kurulu’na geldi. Bucak ve Hatun İl Seçim Kurulu’nda yaptıkları görüşmenin ardından bina önünde açıklama yaptı. Ayşe Serra Bucak Küçük, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının geri alınması ile ilgili olarak, “Kürdistan, Van halkının yanındadır. Belediyelerimizi onlara teslim etmeyeceğiz. Bugün basına yansıyan haberlerde ‘Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanına mazbata verilmiyor’ iddiaları doğru değildir. Bugün Van’a dair bir açıklama yapmaya geldik. Yukarıda YSK ile bir görüşme yaptık. YSK’nın 15.00’a kadar itirazları alma süresi vardı. Bu süre tamamlandı. Ayın 7’sine kadar bu süre işletilecek” dedi.

Açıklamanın ardından İl Seçim Kurulu önündeki kalabalık protesto için yürüyüş yapmak istedi. Polis, yürüyüşe izin vermedi. Uyarılara rağmen yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Çıkan arbedede 4 kişi gözaltına alındı.