AKP’nin ekonomi politikaları sermayeyi rahatlatırken emekçilere insanca yaşam hakkını tanımıyor. Yurdun birçok yerinde haklarını alamayan emekçiler ise ödenmeyen maaşlar, işten atılmalar ve iyi çalışma koşulları için greve gidiyor, direnişe geçiyor. Ancak haklarını arayan emekçilere sert polis müdahaleleri ve işten çıkarılma tehditleri her gün daha da artıyor. Buna rağmen emekçiler yeni yılda da mücadelelerinden vazgeçmiyor.
Okurlarımız için 1-14 Ocak arasında gerçekleşen işçi direnişlerini derledik.
Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlü olan metal işçileri yeni yıla direnişle girdi. İşçiler 2024 yılı için görüşülen Toplu İş Sözleşmelerindeki sefalet ücretine karşı fabrikalarda 1 saat boyunca iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
MESS ile yapılan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, 19, 23, 24 Ocak tarihlerinde 15 işletmeye bağlı 37 fabrikada greve başlanacağını duyurdu.
Balıkesir’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ihaleye vermiş olduğu hizmet binası şantiyesinde çalışan inşaat işçileri iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Ataboyu İnşaat Firmasında çalışan inşaat işçisi arkadaşlarımızın verilmeyen hakları için iş bırakma eylemi başlattık.” ifadelerine yer verdi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinin otopark ve kafelerini işleten Ankara Tıplılar Vakfı’nın iktisadi işletmesi olan ANTIP A.Ş.’de işten çıkarılan 72 işçi 31 Aralık Pazar günü ihbar ve kıdem tazminatlarını almak amacıyla fakülteye bağlı İbni Sina Hastanesi’nin önünde eylem yaptı.
İşten çıkarılan işçiler adına basın açıklamasını Derya Coşkun okudu. Coşkun şunları söyledi:
“İşten çıkarılan 72 arkadaşımızın ailelerinde ciddi anlamada sağlık sorunu olan arkadaşlarımız var. Bir arkadaşımızın kızı Hacettepe Üniversitesi hastanesinde kanser tedavisi görmektedir, ilaçları çok pahalıdır. İçimizde Parkinson hastası olup çalışmak zorunda kalanlar var. 72 arkadaşımızla 2024’e işsiz giriyoruz. Arkadaşlarımızın hepsi de asgari ücretle çalışanlardır, tazminat haklarımız gasp edilmektedir. 2024’e işsiz olarak girmek istemiyoruz.”
Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Burda Bebek’te 7 kadın işçi sendikalı oldukları gerekçesiyle Kod 49 ile işten atılmıştı. İşçilerin başlattıkları direniş 53. gününde de devam etti.
Ağustos ayında sendikalaştıkları içi işten çıkarılan Sputnik işçilerinin direnişi sürüyor. Toplu İş Sözleşmesi sırasında anlaşamayınca Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile örgütlenen işçiler direnişlerine Ağustos ayında başlamıştı. Sputnik patronunun masaya oturmadığı süreç diğer sendikaların da desteğiyle 146.gününde devam ediyor.
Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Özak Tekstil’de başlayan direniş. 42. gününde. İşçilerin Öz İplik İŞ Sendikasından ayrılarak Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasında (BİRTEK-SEN) üye olmasının ardından baskıya maruz kalmaları ve en son bir kadın işçinin işten atılmasıyla birlikte iş yerinde grev kararı alındı. Direnişe diğer sendikalardan destek gelmeye devam ediyor.
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…