Erdoğan Almanya'da uydu parti kurdu iddiası

Alman Bild gazetesi, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'da DAVA adında bir uydu parti kurduğunu iddia ederek, partinin gelecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacağını söyledi.

Erdoğan Almanya'da uydu parti kurdu iddiası

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da AKP uydusu bir parti kurduğu belirtildi.

Alman Bild gazetesinin haberine göre, açılımı Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak (Demokratischen Allianz für Vielfalt und Aufbruch) olan DAVA adlı parti, Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmayı hedefliyor.

Gazetenin aktardığına göre, partinin ilk dört adayı şimdiden belli oldu. Eski Sosyal Demokrasi Partisi (SPD) üyesi olan avukat Fatih Zingal, eski DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) Genel Sekreteri Ali İhsan Ünlü ve Doktor Mustafa Yoldaş adaylar arasında yer aldı. “İnsan hakları aktivisti” Tevfik Özcan’ın yüksek ihtimalle partinin genel başkanı olacağı bildirildi.

Gazetenin ulaştığı kuruluş bildirisinde, partinin ülkede yaşayan yabancı kökenlilerin tüm temel haklara sahip olmasını talep ettiği ifade ediliyor. Bildiride, “Avrupa toplumunun tam üyesi olarak kabul görülmediğini hisseden yabancıların ev veya iş arama sürecinin yanı sıra yetkililerle iletişim gibi günlük durumlarda hak sahibi olması gerektiği” söylendi. Bildiride, aynı zamanda çocukların yoksulluğu ve yaşlılık sorunlarıyla mücadele etmeyi hedeflendiği belirtilerek, ek sosyal haklar ve “pragmatik ve ideolojiler üstü sığınmacı politikaları” üretilmesi yönünde çağrısı yapıldı.

ALMAN SİYASETÇİLERİNDEN TEPKİ

DAVA partisinin kurulmasına Alman siyasetçilerden tepki gecikmedi.

Olaya ilk tepki gösterenlerden biri Yeşiller partisinden Tarım Ekonomisi Bakanı olan Cem Özdemir oldu. Özdemir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın bir yan ürününün seçimlerde aday olması ihtiyacımız olan son şey” dedi.

Sosyal Demokrasi Partisi (SPD) Eş Başkanı Saski Esken de, WELT TV kanalına yaptığı açıklamada, “Türk kökenli yurttaşlarımıza, Almanya’nın birleşik olduğunu, tek bir halk olduğumuzu ve göçmenleri sınır dışı etmek isteyen aşırı sağ ağların iktidara gelmesine izin vermeyeceğimizi, ancak Tayyip Erdoğan’ın bölücü eğilimlerinin burada bir rolü olmayacağını açıkça ifade etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Alman Parlamentosu’ndaki Hristiyan Birliği (CDU/CSU) grubunun başkan yardımcısı Jens Spahn da, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Böyle bir şey, ülkemizde başka bir aşırılıkçı partinin var olması anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

CDU’nun içişleri politikalar sorumlusu Christoph de Vries de, Bild’e yaptığı açıklamada, “Partinin stratejisi, Müslümanları ‘ırkçı çoğunluğun olduğu bir toplumda’ mağdur göstermek ve onların çıkarını temsil etme iddiası taşımak olacak. Federal hükümet bu partinin kuruluşunu hiçbir şekilde hafife almamalı. Güvenlik yetkililerimizin, bu partinin tüm faaliyetlerini ve Türk hükümetiyle ilişkilerini acilen yakından gözetlemesi gerektiğini düşünüyorum. Türk hükümetinin partiye doğrudan etki etmesi durumunda buna müdahale edilmeli” dedi.

‘5 MİLYON OYA ULAŞABİLİR’

Bild’de yer alan değerlendirmeye göre, DAVA partisi, gelecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 5 milyon oy sayısına ulaşabilir. Almanya’nın genel seçimlerinde yüzde 5 barajının olduğu hatırlatıldığı haberde, ülkede vatandaşlık yasasının değişmesi durumunda, partinin oy sayısının önemli ölçüde artabileceğine dikkat çekildi.