Hüseyin Duman katledilmesinin 25. yılında mezarı başında anıldı

25 yıl önce faşistler tarafından katledilen Hüseyin Duman, TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek'in katılımıyla mezarı başında anıldı.

Hüseyin Duman katledilmesinin 25. yılında mezarı başında anıldı

Sosyalist İktidar Partisi (SİP) üyesi tekstil işçisi Hüseyin Duman 17 Nisan 1999’da SİP’in seçim konvoyuna yapılan faşist saldırı sonrasında hayatını kaybetmişti.
Türkiye Komünist Hareketi (TKH) üyeleri katledilmesinin 25. yılında Hüseyin Duman’ı mezar başında andı. Anmada TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek ve Hüseyin Duman’ın avukatlarından Murat Çelik konuşma gerçekleştirdi.

İlk olarak söz alan Aysel Tekerek, 90’lı yıllarda faşist hareketin devlet ve emperyalizm desteğiyle işlediği suçlardan bahsederek “O zaman da bu zaman da söyleyebiliriz ki bu katiller bir komünisti daha öldürmek için değil aynı zamanda bu düzenin sahipleri olduklarını ilan etmek için de bu cinayeti işlediler” dedi.

“BİR BEDEL ÖDENECEKSE BUNU BU DÜZENİN SAHİPLERİ ÖDEYECEKTİR”

Aysel Tekerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Onların bekçiliğini yaptıkları bu düzenin Hüseyin Duman’dan sonra da tekrar ve tekrar nasıl bir düzen olduğunu gördük. Bekçiliğini yaptıkları düzen toplumsal hiçbir soruna cevap veremiyor, bu ülkede son 25 yıldır da çocuklar okula aç gidiyor. Katillerin bekçiliğini yaptığı bu düzen emekçileri çok büyük bir yoksulluğa itiyor. İşte Hüseyin Duman yoldaşımız daha 14 yaşındayken emek sömürüsüne maruz kalmış, çocuk işçi olmuş, sonra Partisi ile buluşmuş ve 28 yaşında katledilmiştir. 90’lı yıllar ülke için devrimcilerin katledildiği, işkence tezgahlarından geçirildiği yıllar olmuştur. 2000’li yıllar ise işçi sınıfının tabur taburu öldüğü yıllar olmuştur. Elbette örgütlü olmayı sosyalist mücadeleyi tercih ederken, ülkenin kurtuluş mücadelesinin önemli bir parçası olan Sosyalist İktidar Partisi’nin bir işçi üyesi olarak mücadeleyi sürdüren Hüseyin Duman, bunun bedelini canı ile ödedi. Ama söyleyebiliriz ki asıl bir bedel ödenecekse bunu bu düzenin sahipleri ödeyecektir. En ağır bedel bu olacak, bu bedeli de elbette ki dünyada ve Türkiye’de işçi sınıfının büyük mücadeleleri sonucu ödeyecekler.”

HÜSEYİN’İN KATİLİ YOLDAŞLARININ MÜCADELESİ SONUCUNDA YARGILANDI

TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek’in ardından söz alan Hüseyin Duman’ın Avukatı Murat Çelik ise yargılanma sürecini anlatarak katilin, Hüseyin Duman’ın ailesi ve yoldaşlarının mücadelesi sonucunda yargılandığını ifade etti.

Avukat Murat Çelik konuşmasında şu sözleri kaydetti:

“Hüseyin Duman’ı kaybettiğimiz 90’lı yıllar faili meçhullerin, infazların, siyasi cinayetlerin en yoğun işlendiği dönemlerdi. Süleyman Demirel Cumhurbaşkanlık, Tansu Çiller Başbakanlık, Mehmet Ağar’da Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı yapmıştı. Mehmet Ağar bu cinayetleri her seferinde anlatıyor ve sahipleniyordu. Bu uzun sürecin en son siyasi cinayetlerinden biri de Hüseyin Duman cinayetiydi. Başlangıcında Sivas Katliamı, Gazi Katliamı ve Cezaevi Katliamları vardı. Birçok devrimci sosyalistin katledilmesinde failleri bilinmesine rağmen hala cinayetlerin arkasındaki güç açıklanmadı. Hüseyin Duman’ın katili de eski bir MHP’li yönetici İhsan Balcı’ydı, cinayet anında etrafında o kadar polis olmasına rağmen yakalanmamış ve uzun bir süre serbest kalmıştı. Bu davanın avukatları olarak biz ve yüzlerce avukat Hüseyin’in katillerinin cezalandırılması ve arkasındaki güçlerin ortaya çıkartılması için uzun bir mücadele verdik. Bu mücadelemiz ve kamuoyunun baskısı sonucunda İhsan Bal yakalandı ve yargılandı. Ama yargılanırken kendisi rahat ve mahkemenin tutumu çok farklıydı. O dönem bu dava Kadıköy 2. Ağır Ceza mahkemesinde devam etti. Başkanı Nusret İnce’ydi. Son derece hukuk dışı koşullarda avukatları sürekli baskı altına almaya çalışıyorlardı ve katile karşı oldukça hoşgörülü davranıyorlardı. Heyetin yaptığı yargılamanın adil bir yargılanma olmadığını her fırsatta söyledik ve sonunda gerçek ortaya çıktı. Nusret İnce de emekliliğini istedi ve sonrasında Nusret İnce’nin Sedat Peker’in yargıdaki adamı olduğu ortaya çıktı.”

Murat Çelik, konuşmasının devamında Hüseyin Duman’ın sosyalizm mücadelesine adanmış genç bir işçi olduğunun da dikkatini çekerken gençlik mücadelesinin değerli isimleri Turan Emeksiz ve Taylan Özgür’ü andı.