İsrail ile yapılan anlaşmayı protesto eden 9 Google çalışanı gözaltında

New York ve California'daki ofislerinde Google ile İsrail arasında imzalanan 1,2 milyar dolar değerindeki "Nimbus Projesi" anlaşmasını protesto eden Google çalışanlarından 9'u gözaltına alındı.

İsrail ile yapılan anlaşmayı protesto eden 9 Google çalışanı gözaltında

The Washington Post’un haberine göre, Google çalışanları New York ve California’nın Sunnyvale kentlerindeki ofise giderek firmanın İsrail’e gelişmiş yapay zeka teknolojisi verilmesini kapsayan “Nimbus Projesi” anlaşmasını protesto etti.

Ofiste oturma eylemi yapan çalışanlar, “Google saklanamazsın”, “Seni soykırımla suçluyoruz”, “Soykırıma fon sağlıyorsun” sloganları atarak Google 1,2 milyar dolar değerindeki anlaşmadan çekilmedikçe eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

İhbar üzerine ofislere gelen polisin, ofisten çıkmazlarsa gözaltına alınacaklarını söylemesinin üzerine eylemlerine devam eden 9 işçi, gözaltına alındı.

NİMBUS PROJESİ

Nimbus Projesi veri depolaması, toplaması, analizi, veri üzerinden motif ve özellik tanımlaması ve bu toplanan bilgilerle olası veri ve motif tahmini yapılmasını sağlayan bir bulut (Cloud) ve makine öğrenimi sisteminden oluşuyor.

Nimbus Projesi adı verilen 1,2 milyar dolarlık projenin sözleşmesi, Nisan 2021’de İsrail ile Google ve Amazon şirketleri arasında imzalandı.

İsrail Maliye Bakanlığı’nın 21 Nisan 2021’de bu anlaşmaya ilişkin açıklamasında, İsrail’in yaklaşık 1,2 milyar dolar bir yatırımla kendi yerel bulut depolama sunucu merkezlerini kurmasını sağlayacak devasa bir devlet ihalesi olan Nimbus Projesi’ni, Google ve Amazon’un kazandığını duyurdu.

Söz konusu sistem, İsrail ve ordusunun sağladığı tüm veri tabanları, kaynakları hatta sokak ve dron kameraları gibi canlı gözlem kaynaklarındaki tüm verileri kendinde toplayabilme özelliğine sahip.