Reklam
Kategoriler: Emek Postası

İYİ-SEN Genel Başkanı Hasan Kırlangıç: Kuruluşumuzdan itibaren zaferle sonuçlanan birçok greve imza attık

Reklam

Kurulduğu günden bu yana kazanımla sonuçlanan bir dizi eyleme imza atan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) mücadelesine kararlılıkla devam ediyor. Biz de İYİ-SEN Genel Başkanı Hasan Kırlangıç ile Türkiye işçi sınıfının mevcut durumunu, sendikanın son grevini ve Alo İşçi Dayanışma Hattı’nı konuştuk.

15-16 Haziran vesilesiyle bugünkü sendikal tabloyu ve sınıf hareketini nasıl görüyorsunuz?

Öncelikle işçi sınıfının görkemli direnişi 15 16 Haziran’ı İnşaat ve Yapı İşçileri sendikası olarak selamlıyoruz. 15-16 Haziran o dönemin işçi sınıfının o dönemki hükümete, sermaye sınıfına, patronlara kırmızı kartıydı.  Görkemli bir direnişti. Bugün ise tam tersi bir tabloyla karşı karşıyayız. O dönem ve şimdi arasında dünyalar kadar fark var. Günümüzde geldiğimiz nokta sadece Toplu Sözleşme görüşmeleri ile anılan, işçi sınıfını göz ardı eden bir sendikal tablo var. Sınıf hareketi ise geriye çekilmiş durumda. Ancak buradan umutsuzluk çıkmasın. İşçi sınıfı, bir kere iradesini ortaya koyduğunda sermaye düzenini yıkacak güce sahip. Yalnızca 15-16 Haziran değil, Türkiye’de işçi sınıfının tarihi onlarca görkemli direnişle dolu.

En son İzmir- Aydın otoyolunda yine kazanımla sonuçlanan bir mücadele verdiniz. O süreci biraz açabilir misiniz?

Sendikamız kurulduğundan itibaren kazanımla, zaferle sonuçlanan birçok greve, iş bırakma eylemine imza attı.  Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında olmak üzere birçok eylemimizi zaferle sonuçlandırarak arkadaşlarımızın yasal haklarını aldık.

Aydın-Denizli Otobanı şantiyesinde başlattığımız grevi diğer grevlerden ayrıştıran noktası şuydu; bu eylemde arkadaşlarımız 12 günlük direnişin 10 gününde viyadüğün üzerinde sabahlayarak bir direniş sergilediler. Çünkü oradaki işçi arkadaşlarımızın diğer inşaat işçilerine örnek olmak gibi bir kararlılığı vardı. İnşaat işçisinin dayatılan kölelik koşullarına karşı örgütlenebildiğini, sendikası ile birlikte mücadele verdiğini göstermek istediler. Diğer inşaat işçilerine örnek olmak istediler. Zaten direnişin dördüncü gününde bunu bizzat video ile beyan ettiler.  Beyanlarında bu mücadelenin sadece ekonomik bir mücadele olmadığını, inşaat işçisinin direnişinin diğer inşaat işçilerine örnek olduğunu söylediler. Şantiyelerde buna benzer sıkıntılar yaşandığında boynumuzu büküp gitmek yerine örgütlenerek sendikamızla birlikte mücadele ediyoruz dediler ki arkadaşlar bu konuda ciddi anlamda bir örnek teşkil etmişlerdir.

İnşaat ve Yapı işçileri Sendikası olarak Alo İşçi Dayanışma Hattı çalışması yürüteceksiniz. Bu kampanyayı biraz açar mısınız?

Alo İşçi Dayanışma Hattı, İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası gibi Sınıf Tavrı’nın çatısı altında bulunan kurumlardan bir tanesi. Alo İşçi Dayanışma Hattı Türkiye’de bir ilk. Alo İşçi Dayanışma Hattı tekil tekil ya da toplu bir biçimde mücadele etmeye hazırlanan işçilerin, hak arama mücadelesinde yol göstermek için var. Tekil tekil bize ulaşan işçilere geri dönüş yapıyoruz.

Ücretini alamayan, sigortası eksik yatırılan, kıdem ve ihbar tazminatını alamayan, mesai ücretleri yatırılmayan, baskıya, tacize ve mobbinge uğrayan, sendikalaştığı için işten atılan, güvenli ortamda çalıştırılmayan tüm işçiler Alo İşçi Dayanışma Hattını arayabilir. Dayanışma hattı sadece işçilerin hukuki mücadelesinde değil, fiili mücadelesinde de yol gösterici olma hedefinde.

Bu haber en son değiştirildi 12 Haziran 2024 15:17 15:17

Reklam

Önceki Haberler

İhraç edilen hakim HSK üyesine ‘büyü’ yaptırmış

İhraç edilen hakim Gül Altınok’un, HSK 2. Daire Başkanı Mehmet Akif Ekinci’nin fotoğrafını Arap büyücüye…

26 Haziran 2024 13:18

NATO’nun yeni genel sekreteri belli oldu

NATO müttefı̇klerı̇, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yı̇ yeni genel sekreter olarak seçtı̇. Rutte, kendisini destekleyen müttefiklerine…

26 Haziran 2024 13:13

Bakan Tunç’tan Sinan Ateş davası hakkında açıklama

İlk duruşması 1 Temmuz'da yapılacak Sinan Ateş davası öncesinde açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,…

26 Haziran 2024 13:09

Milyonlarca emekçi açlığa mahkum edildi: Asgari ücrete ara zam yapılmayacak

Milyonlarca yurttaş yüksek enflasyon altında alım gücünü günden güne kaybederken iktidar asgari ücrete ara zamma…

26 Haziran 2024 13:06

Halil Umut Meler’in darbedilmesine ilişkin dava ertelendi

Ankaragücü- Rizespor maçının sonunda hakem Halil Umut Meler'e saldıran, aralarında eski Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk…

26 Haziran 2024 13:03

Bakanlık, Gayrettepe’deki gece kulübü yangını ile ilgili 10 belediye personeli hakkında soruşturma izni verdi

9 şüpheli hakkında, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan iddianame hazırlandı

26 Haziran 2024 11:28
Reklam