Kobane davasında karar ertelendi: Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğu incelenecek

Kobani davasında 17 Nisan olarak belirlenen hüküm açıklama kararından vazgeçilerek Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18 sanık için tutukluluk incelemesi yapılmasına karar verildi. Durum ‘çok acele’ uyarısıyla cezaevindeki tutuklu sanıklara tebliğ edildi.

Kobane davasında karar ertelendi: Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğu incelenecek

6-8 Ekim 2014’te yaşanan Kobani olaylarını konu alan Kobani davasının 17 Nisan’da yapılacak duruşmasında hükmün açıklanmayacağı bildirildi. Dosyanın incelemesinin tamamlanmamasını gerekçe gösteren mahkeme, bunun yerine Selahattin Demirtaş’ın arasında bulunduğu 18 sanığın tutukluluk incelemesini yapma kararı aldı.

Yaklaşık üç yıldır süren Kobani davasına bakan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, yerel seçim öncesinde 19 Mart’ta görülen duruşmada sanıkların son sözlerini almıştı. Mahkeme, davada son kararın 17 Nisan’da verilmesine karar verirken tüm tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddetmişti.

Kobani davasında kararın 17 Nisan’da açıklanması bekleniyordu. Ancak mahkeme, davanın avukatlarına 17 Nisan’da kararın çıkmayacağını, yalnızca tutukluluk incelemesi yapılacağını bildirdi. DW Türkçe’den Alican Uludağ‘ın haberine göre karara gerekçe olarak son duruşmanın SEGBİS kaydı çözümünün yapılmaması gösterildi. Mahkeme, bu durumu tutuklu sanıklara da tebliğ etti.

‘Çok acele’ uyarısının yer aldığı yazıda, mahkeme dosyasının kapsamı, sanık sayısı, sanıklara atılı suçların sayısı, taraf beyanları ile sanıklar ve müdafilerinin savunma boyutları ile dava dosyasının incelemesinin henüz tamamlanmamış olması nedeniyle 17 Nisan’da yapılacak duruşmada hükmün açıklanmayacağı bildirildi.

KOBANİ DAVASI

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın arasında bulunduğu 12 HDP’li milletvekilinin 4 Kasım 2016’da tutuklanmasının bir gerekçesinde de Kobani olayları gösterildi. Demirtaş hakkında Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 31 fezlekenin birleştirilmesiyle açılan davada Kobani olayları nedeniyle suç işlemeye tahrikten de ceza istendi.

Ancak Demirtaş’ın 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adaylığının ardından Kobani olaylarına ilişkin Ankara Adliyesi’nde ikinci bir soruşturma dosyası açıldı. Bu süreçte AİHM, 20 Kasım 2018’de Demirtaş lehine hak ihlali kararı verdi. Karar uygulanmayınca AİHM Büyük Daire, 18 Eylül 2019’da duruşma yapmaya karar verdi. Ancak AİHM’den çıkacak ikinci bir ihlal öncesinde Demirtaş hakkında 2 Eylül’de tahliye kararı verildi. Ancak bu süreçte Demirtaş’ın “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan verilen 4 yıl 9 aylık cezası kesinleştirildiği için Demirtaş cezaevinden çıkamadı.

Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 20 Eylül 2019’da ikinci Kobani soruşturması kapsamında tutuklandı.

Bu isimlerin yanı sıra soruşturmada HDP’li siyasetçiler Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Can Memiş, Dilek Yağlı, Günay Kubilay, Zeki Çelik, Ali Ürküt, Pervin Oduncu, Alp Altınörs, Berfin Özgür Köse, Cihan Erdal, Ayhan Bilgen, İsmail Şengül tutuklandı. O tarihte cezaevinde bulunan Aysel Tuğluk, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel hakkında da ikinci kez tutuklama kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani soruşturması sonucunda 30 Aralık 2020 tarihinde 27’si tutuklu toplam 108 şüpheli hakkında iddianame düzenledi. İddianamede, şüpheliler hakkında “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma”, “37 kez adam öldürme” ve “31 kez öldürmeye teşebbüs” başta olmak üzere çeşitli suçlardan ceza talep edildi. Toplamda 38 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi. Arasında Murat Karayılan, Cemil Bayık, Sabri Ok, Salih Müslüm, Zübeyir Aydar, Ertuğrul Kürkçü, Hatip Dicle’nin de bulunduğu 75 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı.

Toplam 3530 sayfadan oluşan ve 324 klasörlük eklere sahip iddianamede, HDP yöneticileri, olayların azmettiricisi ve yaşanan 37 ölümün sorumlusu olarak gösterildi. İddianamede, HDP’nin Kobani çağrısının PKK’nın talimatıyla verildiği öne sürüldü. Gizli tanıklar Mahir ve Ulaş’ın ifadeleri, HDP’li siyasetçiler aleyhinde delil olarak gösterildi.

Kobani davası, 26 Nisan 2021 tarihinde başladı. Bir ay sonra ise Demirtaş’ın yargılandığı dava dosyası ile Kobani davası birleştirildi.