Reklam
Kategoriler: GündemSol Şerit

Laiklik Meclisi ‘Eylül’ ayı raporunu yayımladı: Yeni yasama yılında laiklik karşıtı saldırılar büyüyecek

Reklam

Laiklik Meclisi tarafından eylül ayına ilişkin laiklik ihlalleri raporu yayımlandı. Raporda bürokrasiden eğitime, yargıdan orduya kadar uzanan ihlaller 144 maddede işlendi. Raporun değerledirme kısmında; “Laiklik ihlalleri, Eylül ayında da yargı, devlet kademeleri ve toplumsal alanda sistematik bir biçimde artarak sürmüştür. Başta AKP’li Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu ve gerici faaliyetleriyle bilinen yapılar olmak üzere, tarikat cemaat uzantısı gerici vakıf ve derneklerle resmi işbirlikleri devam etmiştir. Eylül ayı verileri, siyaset ve devlet kademeleri ile bürokrasinin, Anayasa’nın laiklik ilkesini hiçe sayarak tamamen dini içerikteki programlarını sürdürdüğünü göstermektedir” denildi.

“YENİ YASAMA YILINDA LALİKLİK KARŞITI SALDIRILAR BÜYÜYECEK”

“Yüksek yargıda tarikat ve cemaat bağlantıları ile laiklik karşıtı söylemlerin artmasının yanı sıra yargı kararları da laik hukukun tasfiyesinde gelinen tehlikeli aşamayı ortaya koymaktadır” denilen raporda “TBMM’nin 28. Dönem 3. Yasama Yılı’nın başlaması yaklaşırken siyasi iktidarın “Yeni Anayasa” dayatmasına, meclisteki diğer laiklik ve Cumhuriyet karşıtı unsurlarla birlikte devlet ve yargı kademelerinin ortak olduğu görülmektedir. Anayasa’nın ilk dört maddesinin tartışmaya açılmasıyla birlikte değerlendirildiğinde, bu durum, yeni yasama yılında laiklik karşıtı saldırının büyüyeceğinin işareti olarak okunmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

“GELECEK KUŞAKLARI PİYASA VE GERİCİLİK KISKACINA MAHKUM ETMEYİ HEDEFLİYORLAR”

Eğitimde gericilişmeye dikkat çeken raporda şu ifadeler kullanıldı.

“Diyanet İşleri Başkanlığı ile tarikat ve cemaat yapılanmaları  özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ile süren ortak programları çocukları ve gençleri laiklik karşıtı, gerici uygulamalara maruz bırakırken, siyasi iktidarın yetkili ağızları tarafından açıkça dillendirilen ‘bilimsel değil, dini eğitim’ vurgusu ülkemizin nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adı altında uygulamaya konan eğitim programı ve araçlarına ilişkin veriler ise bilim dışı ve hurafelerle dolu bir karanlığın gelecek kuşakları piyasa ve gericilik kıskancına mahkum etmeyi hedeflediğini ortaya koymaktadır.

Laiklik Meclisi tarafından hazırlanan ‘Laiklik İhlalleri Raporu’na buradan ulaşabilirsiniz.

Reklam

Önceki Haberler

İspanya’dan AB ülkelerine anlamlı çağrı: İsrail’e silah satışını durdurun

İspanya Başbakanı Sanchez, İsrail'e silah satışlarının durdurulması için bir kez daha çağrı yaptı. AB ülkelerini…

18 Ekim 2024 11:25

AKP’li belediye foncu dernekle işbirliği yapacak

AKP’li Sultanbeyli Belediyesi, belediyede görevli müdürlerin yöneticisi olduğu Mülteciler Derneği ile protokol imzalayacak. Protokolün içeriği…

18 Ekim 2024 11:21

Depremde 63 kişinin öldüğü Tutar Yapı Sitesi davasında kaymakamlık soruşturmaya engel oluyor

Adana Seyhan Kaymakamlığı, 6 Şubat depremlerinde 63 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi C Blok…

18 Ekim 2024 11:17

İmam hatipte 16 çocuğa cinsel istismarda yeni detay: Müdür yardımcısı daha önce 12 çocuğa istismarla suçlanmış

Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 16 öğrenciyi cinsel istismara maruz bıraktığı ortaya çıkan müdür yardımcısı…

18 Ekim 2024 11:10

Resmi Gazete’de yayımlandı: 7 bin liranın üzerindeki ödemeler için banka zorunluluğu getirildi

7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödeme işlemlerinin banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması…

18 Ekim 2024 11:04

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: Bir çözüm süreci olmaz, olamaz

AKP'li Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, yeni 'çözüm süreci' tartışmalarına ilişkin, "Yumuşama, normalleşme, tokalaşma hangi tutum…

18 Ekim 2024 10:59
Reklam