Laiklik Meclisi: Laikliğin Anayasa’dan çıkarılması girişimlerine geçit verilemez!

Laiklik Meclisi, laiklik ilkesinin Anayasa'ya girmesinin 87. yılında bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada laikliğin, anayasadan tasfiyesine izin verilme

Laiklik Meclisi: Laikliğin Anayasa’dan çıkarılması girişimlerine geçit verilemez!

Laiklik Meclisi, son günlerde ortaya çıkan şeriat tartışmaları sonrasında bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada ““Sivil ve demokratik Anayasa” kılıfı adı altında” laiklik ilkesini tasfiye etmeye çalışanlara geçit verilmeyeceği vurgulandı.

“Bugün ülkemizde şekillenen rejimin TBMM’yi, en hafif deyimle, tasdik kurumuna indirgediği, yargıda yaşanan son gelişmeler de göz önünde bulundurulduğunda, Anayasa’yı askıya aldığı ortadadır” denilen açıklamada “Bunun açık ifadesi, geçtiğimiz günlerde bizzat siyasi iktidarın en tepesindeki ağız tarafından yapılan konuşmadaki şeriat övgüsü ve laikliğe sahip çıkan yurttaşların hedef gösterilmesidir” ifadeleri kullanıldı.

Laiklik Meclisi’nden yapılan açıklama şu şekilde:

“Laiklik ilkesi” temel bir hüküm olarak bundan 87 yıl önce, 5 Şubat 1937 tarihinde Anayasa’ya girmiştir.

O günden bugüne kadar bu vasfı korunan ve Anayasa’da “değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez” şeklinde yer alan laiklik ilkesinin günümüzde Anayasa’dan çıkarılması, içinin boşaltılması girişimi ile karşı karşıya olduğumuz açıktır.

Ülkemizdeki siyasal İslamcı iktidarın ve destekçilerinin Anayasa’yı değiştirmek yönünde bir girişim içerisinde olduğu bilinmektedir. Açıktır ki, “Sivil ve demokratik Anayasa” kılıfı adı altında yeni Anayasa ile birlikte laiklik ilkesini kaldırılmayı hedefleyenler, bunu yapamasa da içini boşaltarak devlet düzeyinde ve toplumsal yaşamda dini kuralların geçerli olduğu bir düzenlemeyi dayatacaktır.

Bugün ülkemizde şekillenen rejimin TBMM’yi, en hafif deyimle, tasdik kurumuna indirgediği, yargıda yaşanan son gelişmeler de göz önünde bulundurulduğunda, Anayasa’yı askıya aldığı ortadadır. Bu tabloda bir adım sonrasının gerici ve karşı devrimci saldırının laikliğe dönük büyük bir huruç harekatı olacağı görülmelidir.

Bunun açık ifadesi, geçtiğimiz günlerde bizzat siyasi iktidarın en tepesindeki ağız tarafından yapılan konuşmadaki şeriat övgüsü ve laikliğe sahip çıkan yurttaşların hedef gösterilmesidir.

Laiklik Meclisi olarak, tartışmasız bir biçimde özgürlüğün ve yurttaşlığın temeli olan laikliğin başta Anayasa olmak üzere toplumsal yaşamdan tasfiye edilmesine karşı kararlılıkla karşı duracağımızı 5 Şubat’ın yıldönümü vesilesiyle bir kere daha ifade ediyoruz.

Laiklik özgürlüktür.

Laiklik yurttaşlarındır.

Laiklik eşit, özgür ve kardeşçe bir yaşam için vazgeçilmezdir.