Reklam
Kategoriler: Gündem

Laiklik Meclisi tarafından hazırlanan ‘Temmuz Ayı Laiklik İhlalleri Raporu’ yayımlandı

Reklam

Laiklik Meclisi İzleme Merkezi tarafından her ay düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılan Laiklik İhlalleri Raporu yayımlandı.

184 kapsamlı başlıkta yayımlanan raporda başta devlet kurumları ve siyaset içerisinde yaşanan laiklik ihlalleri ele alındı.

Laiklik Meclisi’nden yapılan açıklamada “Temmuz ayında laiklik ihlalleri, devlet kurumları ve siyasetten başlamak üzere birçok alanda siyasi iktidar tarafından daha da saldırgan ve sistematik bir biçimde artarak sürdürülmüştür.  Bu süreç devlet, hukuk ve toplumsal yaşam gibi çok temel başlıklarda büyük tehlikelere işaret etmektedir” denildi.

Laiklik Meclisi’nden yapılan açıklama şu şekilde:

Temmuz ayında laiklik ihlalleri, devlet kurumları ve siyasetten başlamak üzere birçok alanda siyasi iktidar tarafından daha da saldırgan ve sistematik bir biçimde artarak sürdürülmüştür.  Bu süreç devlet, hukuk ve toplumsal yaşam gibi çok temel başlıklarda büyük tehlikelere işaret etmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda dersliklerin Diyanet İşleri Başkanlığı’na, tarikat cemaat uzantısı gerici vakıf ve derneklere tahsisi ile birlikte özellikle AKP’li Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu ve gerici faaliyetleriyle bilinen TÜRGEV’e sağlanan destek dikkat çekicidir. Gerek kamu kaynaklarının tahsisi, gerekse belediyeler, bürokrasi ve bakanlıklar düzeyindeki açık destek, siyasi iktidarın hedeflerini bir kez daha ortaya koymaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı ile tarikat ve cemaat uzantısı derneklerin MEB, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla Temmuz ayı boyunca süren ortak programları ile çocuklar, gençler ve kadınlar laiklik karşıtı, gerici uygulamalara maruz bırakılmıştır.

Temmuz ayında “Yeni Anayasa” başlığında siyasi iktidarın girişimleri devam ederken, TBMM’de görüşülen ÖMK ile 9. Yargı Paketinin yanı sıra sokak hayvanlarının katledilmesini öngören yasa tekliflerinin tarikat cemaat uzantısı yapılar tarafından desteklenmesi bir diğer dikkat çekici tehlikeye işaret etmektedir. Siyasi iktidar, açıktır ki, bütünlüklü gerici programını laikliğin tasfiyesiyle paralel bir biçimde yürütmeyi hedeflemektedir.  Bu kapsamlı saldırı, insanca bir toplumsal yaşamın güvencesini ortadan kaldırmaya dönük bir büyük hamle olarak değerlendirilmelidir.

Temmuz ayı raporumuzdaki veriler, önceki aylarda olduğu gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ile tarikat ve cemaat yapılanmalarının artan gücünü ortaya koymaktadır. Başta eğitim ve toplumsal yaşam olmak üzere, etkisi artan DİB ile söz konusu gerici yapılanmaların siyasi ve mali güçlerindeki büyümeyle birlikte topluma dayattıkları laiklik karşıtı, gerici kuşatma ülkemizin karşı karşıya olduğu karanlığı bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Temmuz ayında siyaset ve devlet kademeleri ile bürokrasinin, Anayasa’nın laiklik ilkesini hiçe sayarak devlet töreni adı altında tamamen dini içerikteki programlarına muhalefet partilerinin benzer içerikteki adımları eşlik etmiştir. Öte yandan raporumuzdaki veriler, İslami cihatçı terör örgütlerinin meşrulaştırılması anlamına gelen girişimlerin de sıklaştığını ortaya koymaktadır.  Bu uygulamalar, kamu kurumları ile siyaset ve toplumsal yaşamın temeli ve yurttaş haklarının güvencesi olan laikliğin tasfiyesi olarak değerlendirilmelidir. Öte yandan bu duruma itiraz eden laik, ilerici ve Cumhuriyetçi kesimlere sopa gösterirken, emperyalizmin beslemesi cihatçı terör örgütlerine güvence vermek anlamına gelmektedir.

Temmuz ayı raporumuzda yer alan verilere bakıldığında, siyasi iktidarın ülkemizi karanlığa sürükleyen bütünlüklü bir karşı devrim hamlesini temel başlıklarda tehlikeli bir biçimde hızlandırdığı görülmektedir. Rapordaki veriler değerlendirildiğinde, bu süreçte, siyasetteki diğer bileşenlerin tutumunun, iktidarın hareket alanını genişlettiği ortaya çıkmaktadır.

Laiklik Meclisi İzleme Merkezi olarak bu gündemlerden ulaşabildiklerimizin ayrıntılı dökümleri 184 kapsamlı başlıkta aşağıdaki Temmuz 2024 Laiklik İhlalleri Raporu’nda yer almaktadır.

*Hazırlanan rapora ulaşmak için buraya tıklayınız

Reklam

Önceki Haberler

Depremde 48 yurttaşın öldüğü Serdarbey Apartmanı davası ertelendi

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihli depremlerde yıkılan ve 43 yurttaşın öldüğü Serdarbey Apartmanı'na ilişkin dava sürüyor.…

19 Eylül 2024 16:07

Kızılay’ın verdiği altın madalyada altın oranı sıfır çıktı

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Kızılay'ın yardımseverlere verdiği "altın madalya beratı”ndaki altın oranının binde sıfır…

19 Eylül 2024 15:23

Hizbullah açıkladı: Telsiz patlamalarında 25 mensubumuz öldü

Lübnan Hizbullahı, telsiz patlamalarının ardından 25 mensubunun öldüğünü açıkladı. İsrail ile Hizbullah arasında 8 Ekim…

19 Eylül 2024 15:10

DİSK’ten AKP’ye enflasyon tepkisi

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, AKP iktidarının ekonomi politikalarını eleştirerek; "'Enflasyonun nedeni ücretler' dediler, yıl…

19 Eylül 2024 12:13

Reşit Kibar için Hopa’da başlatılan ‘yaşam nöbeti’ devam ediyor

Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Çifteköprü mevkiinde yaşam alanları savunurken öldürülen Reşit Kibar için Cankurtaran bölgesinde…

19 Eylül 2024 12:06

Narin Güran soruşturmasında son durum ne?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye ilişkin "Esad ile görüşmeye…

19 Eylül 2024 11:59
Reklam