Laiklik Meclisi tarafından Şubat ayı laiklik ihlalleri raporunu yayımlandı

Laiklik Meclisi tarafından hazırlanan "2024 Şubat Ayı Laiklik İhlalleri Raporu" yayımlandı. Gündemlerin ayrıntılı dökümleri 111 başlık ve alt başlıklarıyla birlikte derlendiği raporda, laik ve bilimsel eğitim karşıtı programın yanı sıra ÇEDES kapsamında okullarda sürdürdüğü gerici hamleler ile tarikat ve cemaat uzantılarının eğitim kurumlarındaki varlıkları Şubat ayında artmaya devam ettiğini gözler önüne serdi.

Laiklik Meclisi tarafından Şubat ayı laiklik ihlalleri raporunu yayımlandı

Laiklik Meclisi’nin bünyesinde kurulan İzleme Merkezi, laikliğin hedef alındığı ve aşındırıldığı olayların ayrıntılı dökümleri 111 başlık ve alt başlıklarıyla birlikte Şubat 2024 laiklik ihlalleri raporunda bir araya getirdi.

Laiklik Meclisi’nin yayımladığı raporun değerlendirmesi şu şekilde:

“Şubat ayı boyunca, şeriat ve hilafet çağrıları yapılan eylem ve yürüyüşler devam ederken bazı illerde şeriat bayrakları ve pankartları açıldı. İskilipli Atıf ve Şeyh Sait gibi Cumhuriyet ve laiklik düşmanları resmi ağızlarca anıldı. Siyasi iktidarın en yetkili ağızlarından Anayasa ihlalleri ve «yeni anayasa» çağrıları sürerken laikliğe sahip çıkan yurttaşlar hakkında adli işlem yapıldı.

Yurttaşların kişisel bilgilerinin tarikat ve cemaatlerle paylaşılması 8. yargı paketi ile birlikte TBMM’den geçti.

MEB’in uygulamayı dayattığı laik ve bilimsel eğitim karşıtı programın yanı sıra ÇEDES kapsamında okullarda sürdürdüğü gerici hamleler ile tarikat ve cemaat uzantılarının eğitim kurumlarındaki varlıkları Şubat ayında artmaya devam etmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hem eğitim hem de toplumsal yaşamı dönüştürmek üzere yürüttüğü faaliyetlerle birlikte, tarikat ve cemaatlerin kamu kurumları ve belediyelerdeki etkisi ve buralardaki faaliyetleri de hız kesmeksizin devam etmiştir.

Siyasi iktidar ve destekçilerinin yanı sıra özellikle ana muhalefet partisinin dini söylemlere ağırlık verdiği Şubat ayı boyunca gözlemlenmektedir. Bu bağlamda CHP’nin laiklik gibi temel bir ilkeden uzaklaşması gericiliğin ve dinselleşmenin siyasetteki etki alanını gözler önüne sermekte, laiklik konusundaki örgütlenmenin ne kadar yakıcı olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.

Bu gündemlerin ayrıntılı dökümleri 111 başlık ve alt başlıklarıyla birlikte aşağıdaki Şubat 2024 laiklik ihlalleri raporunda yer almaktadır.

Bütün bu gelişmeler 2023’te iyice hızlanan gericiliğin siyasi iktidar ve destekçileri tarafından sürdürüldüğünü göstermektedir. Eğitimden yargıya, toplumsal yaşamdan idari kurumlara ve dış temsilciliklere kadar pervasızca ve açıkça atılan bu adımlar kabul edilemez. Laikliğe sahip çıkan toplumsal kesimlere ve yurttaşlara dönük giderek güçlenen saldırılar ve nefret söylemi karşısında ana muhalefetin de laikliği hiçe saydığı söylemler, toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan yurttaşların, sahip çıktıkları laiklik için mücadelesinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.”

Laiklik Meclisi 2024 Şubat Ayı Laiklik İhlalleri Raporu’na ulaşmak için: https://laiklikmeclisi.org/detay/laklk-hlaller-raporu-ubat-2024