Laiklik Meclisi üyesi aydın ve sanatçılardan 3 Mart Laiklik Günü'ne çağrı

Laiklik Meclisi tarafından Hilafetin ve Şer’iye ve Evkaf Vekâletinin kaldırıldığı, Tevhidi Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu’nun çıkarıldığı 3 Mart’ın yüzüncü yılında Laiklik Günü olarak kutlanması kararlaştırılması sonrası aydın ver sanatçılardan yapılacak etkinliğe çağrı yayınlanmaya devam ediyor.

Laiklik Meclisi üyesi aydın ve sanatçılardan 3 Mart Laiklik Günü'ne çağrı

Laiklik Meclisi, “hilafetin ve Şer’iye ve Evkaf Vekâletinin kaldırıldığı, Tevhidi Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu’nun çıkarıldığı 3 Mart’ı yüzüncü yılında kutlayacağı Laiklik Günü ile ilgili çağrılar devam ediyor.

Laiklik Meclisi üyeleri tarafından yayımlanan videolarda, laikliğin eşit ve özgür bir toplum için hayati önem taşıdığı ifade ediliyor.

Laiklik Meclisi üyesi Prof. Dr. İzzettin Önder:

Laikliği desteklemeliyiz, korumalıyız ve büyütmeliyiz.

Ülkemiz çok tehlikeli bir yola savrulmaktadır. Siyasi olarak sıkışan iktidar öteden beri beslenen, büyütülen gericilik ve dincilik akımına savrulmaktadır. Hatta bu yolda hukuksal düzenlemeler yapmaya da yönelmektedir, çok tehlikeli bir gidiştir. Bu yola girildiği takdirde ülkemiz, sömürgeleştirilecek, halkımız köleleştirilecektir. Bu emperyalizme tam teslimiyet anlamına gelir. Onun için biz laikliği desteklemeliyiz, korumalıyız ve büyütmeliyiz. Bu bağlamda 3 Mart’ta yapılacak olan Laiklik Meclisi toplantısına büyük bir güçle katılmamız ülkemiz ve halkımızın yararına olacaktır.

 

Laiklik Meclisi üyesi Müzisyen Mercan Erzincan:

Laiklik özgürlüktür. Özgürlüğümüzden vazgeçmiyoruz.

Merhaba dostlar, laiklik özgürlüktür. Özgürlüğümüzden vazgeçmiyoruz, laiklik meclisi 3 martta Ankara’da İnşaat Mühendisleri arasında laiklik günü kutlamasına Hepinizi davet ediyor. Sevgiyle

 

Yazar Sadık Usta: 

Laiklik, esasında halkçılıktır.

Birçok insan laikliği yanlış anlamaktadır. Laiklik sadece Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması demek değildir, laiklik kavramının kökünde de bulunduğu için esasında halkçılıktır. Din ve inançlar üzerinden kendilerine imtiyaz devşiren tarikat ve cemaatlerin tasfiye edilmesi, ama aynı zamanda mülklerine halk yararına el konulmasıdır.

Laiklik Meclisi üyesi Av. Arzu Becerik:

Laiklik, bilimsel ve çağdaş eğitimin teminatıdır. Herkesi laikliğe, ülkemize sahip çıkmak için Ankara’ya bekliyoruz.

Laiklik 100 yıldır bireysel özgürlüklerimizi, yaşam biçimimizi koruyor. Din kamusal alandan bireysel alana çekildi. Ancak yirmi yıldır dini eğitim kamusal alanda etkin kılınmak isteniyor. Normal okullar hiç kimseye sorulmaksızın ihtiyaç yokken ayartma ile imam hatip okullarına dönüştürülüyor öğrencilerimiz dünya ile yarışacak şekilde çağdaş ve bilimsel eğitim istiyor ancak kendilerine okul seçenekleri daraltılarak imam hatipler daraltılıyor bu şekilde toplumsal Barış bozuluyor laiklik Çağdaş ve bilimsel bir eğitimin teminatıdır Çağdaş bilimsel eğitimde laikliğin güvencesidir. Bizler 3 Mart’ta Ankara’da Laiklik Meclisi’nde buluşuyoruz. Herkesi laikliğe, ülkemize sahip çıkmak için Ankara’dayım bekliyoruz.

Müzisyen Leman Sam:

Benim devrimci gençlerden devrimci avukatlardan, devrimci kadınlardan umudum var.

Merhaba ben Leman Sam, laiklik atamızın bize armağan ettiği devrimlerin içinde en kıymetlisidir. Ancak bugün laiklik gerçekten büyük bir tehlike altındadır. Buna karşı çıkmak için toparlanıp aklımızı başımıza alıp örgütlenmek zorundayız. Çünkü çok sinsicedir bir plan var. Şeylikle yönetilen ülkeler bile çağ ayak uydurmaya çabalarken bizim Cumhuriyetimizin böyle bir tehdit altında olması kabul edilemez. Umutlu da olmak lazım: Tabii ki benim devrimci gençlerden devrimci avukatlardan, devrimci kadınlardan umudum var. Laik Cumhuriyetimizin sonsuza kadar yaşaması dileğiyle teşekkür ederim.

 

Laiklik Meclisi üyesi Av. Ziya Yergök:

 3 Mart’ın “Laiklik Günü” olarak ilan edilmesi son derece yerinde bir girişim olmuştur.

Merhaba, Laiklik Meclisi’nin kurulması ve 3 Mart’ın “Laiklik Günü” olarak ilan edilmesi son derece yerinde bir girişim olmuştur. Emeği geçenleri kutluyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılını tamamladığı ve büyük tehlikelerle karşı karşıya olduğu bir aşamada bunun gerçekleşmiş olmasının ayrı bir değeri bulunmaktadır. Bir çağdaşlık ve uygarlık projesi olan Cumhuriyet bireyleri kul olmaktan çıkarıp kişisel ve hukuksal düzenin gerçek yapıcısı yurttaş konumuna yükseltmiştir. Bunu da laik hukuk düzenini yerleştirerek başarmıştır. Bugün de bilimin aklın ve özgür düşüncenin aştığı yolda yürüyerek Atatürk’ün kuruluşuna önderlik ettiği laik ve demokratik Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatmak, geliştirmek, büyütmek en önemli ve en öncelikli görevimizdir. “3 Mart Laiklik Günü” şimdiden kutlu olsun. Biz de Adana’dan katılım sağlayacağız. Teşekkürler.