Laiklik Meclisi: Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa’yı yine yok saymıştır

Laiklik Meclisi'nden yapılan açıklamada "Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bir kez daha Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi’ni tanımadığını ilan etmiştir" denildi.

Laiklik Meclisi: Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa’yı yine yok saymıştır

Laiklik Meclisi, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, AYM tarafından Can Atalay hakkında verilen hak ihlali kararını tanımaması üzerine bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada AKP’nin gerici politikalarından hukukun da nasibini aldığı vurgulandı.

Laiklik Meclisi’nden yapılan açıklamada “Laiklik Meclisi, görevleri arasında Avukatlık Kanunu’nun 76. ve 110. maddelerinde belirtildiği üzere, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak olan barolarla birlikte tüm yurttaşları, Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi’ni tanımayan siyasi iktidarın “yeni Anayasa” girişimlerine karşı çıkmaya, mücadeleyi büyütmeye çağırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Laiklik Meclisi’nden yapılan açıklama şu şekilde:

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa’yı yine yok saymıştır.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 3 Ocak 2024 tarihinde verdiği kararı ile Hatay Milletvekili Ş. Can Atalay’ın “yasama dokunulmazlığının bulunmadığına” hükmetmiş ve “Anayasa Mahkemesi kararının uyulmasına yer olmadığını” belirterek kararı TBMM’ye göndermiştir.

Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez vermiş olduğu ihlal ve tahliye kararına rağmen bu kararı uygulamayan ve Can Atalay’ın tutukluluk halinin devamına yol açan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bir kez daha Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi’ni tanımadığını ilan etmiştir.

Siyasi iktidarın, ülkenin her alanında sürdürdüğü Cumhuriyet ve laiklik karşıtı gerici dönüşümden hukuk da payını almıştır. Anayasa Mahkemesi kararını “tanımadığını” ilan eden Cumhurbaşkanı’ndan güç alan yargı mensupları ile ülkemizde Anayasa fiilen askıya alınmış durumdadır. Bu fiili durumun kalıcı hale gelebilmesi hedefiyle hareket eden siyasi iktidarın yeni Anayasa girişimi bu yönüyle de değerlendirilmelidir.

Laiklik Meclisi, görevleri arasında Avukatlık Kanunu’nun 76. ve 110. maddelerinde belirtildiği üzere, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak olan barolarla birlikte tüm yurttaşları, Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi’ni tanımayan siyasi iktidarın “yeni Anayasa” girişimlerine karşı çıkmaya, mücadeleyi büyütmeye çağırmaktadır.