Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Litvanya’dan skandal karar: Sovyet askerlerinin mezarları taşınacak

Reklam

Litvanya parlamentosu, Sovyet askerlerin mezarlarının taşınmasına izin veren yasal düzenlemeleri onayladı. Parlamentodaki oylamada 89 vekil ‘evet’ oyu verirken, ‘hayır’ oyu veren çıkmadı, 5 vekil ise çekimser kaldı.

Parlamentodan geçen düzenlemelere göre Sovyet askerlerinin mezarları yasaklı ideolojiyi destekleyen halka açık yerler listesine dahil edilerek başka bir yere taşınacak.

Yeni düzenlemeler uyarınca, ‘totaliter, otoriter rejim ve ideolojilerin propagandası’ olarak görülen mezarlar, Kültür Varlıkları Sicili’ne dahil edilmiş olsa dahi taşınabilecek veya imha edilebilecek.

Yasal düzenlemeler, Aziz Peter ve Paul Katedrali’nin girişinde gömülü olan 52 Sovyet asker mezarının nakledilmesini talep eden Siauliai kenti sakinlerinin girişimiyle hazırlanmıştı.

Daha önce Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Sovyet askerlerin anısını yaşatan altı dikilitaşın yıkılmasına ilişkin karara tepki göstererek, Baltık ülkelerinin Rusya ile tarihi hesaplaşma içinde olduklarını ve Büyük Anavatan Savaşı’ndaki (2. Dünya Savaşı) zaferin anısını silmeye çalıştıklarını vurgulamıştı.

Baltık ülkelerindeki Sovyet anıtlarına yönelik vandalizm vakaları, Rusya’nın Ukrayna’da özel askeri harekata başlamasından sonra giderek sıklaştı. Letonya ve Litvanya’daki Sovyet askerlerine ait anıtlarla ilgili durumu yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaşananları uluslararası rezalet olarak nitelemişti.

Reklam

Önceki Haberler

İddia: Kira vergisi aylığa dönecek

Hazırlanan vergi paketine göre yıllık alınan kira vergisi aylığa dönecek, ev sahipleri kira gelirlerinin yüzde…

22 Haziran 2024 16:22

TKH: Ülke yanıyor, AKP seyrediyor

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Diyarbakır, Mardin ve Çanakkale'de çıkan orman yangınları sonrasında bir açıklama yayımladı.…

22 Haziran 2024 15:57

Laiklik Meclisi’nden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç hakkında suç duyurusu

Laiklik Meclisi, Diamond Tema hakkında çıkarılan yakalama kararı sonrası Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, suç duyurusunda…

22 Haziran 2024 15:45

Sakarya Şehir Hastanesi şantiyesinde çalışan inşaat işçilerinden iş bırakma eylemi

İYİ-SEN tarafından yapılan açıklamada "Uyarı eylemimize rağmen arkadaşlarımızın verilmeyen hakları için süresiz iş bırakma eylemini…

22 Haziran 2024 11:53

İran’da cumhurbaşkanı adayları internet yasakları ve zorunlu başörtüsü uygulamasını tartıştı

İran'da, cumhurbaşkanı adayları arasında devlet televizyonunda yapılan üçüncü tur münazarada, internet yasakları ve zorunlu başörtüsü…

22 Haziran 2024 11:31

AKP’de “Vergi paketi” kavgası

Sağlam, bugünkü "Vergi paketinin tamamı sızdı, sebebi AKP içindeki kavga" başlıklı yazısında, "Radikal vergi düzenlemelerinin…

22 Haziran 2024 09:05
Reklam