Reklam
Kategoriler: Emek Postası

Mersen işçileri sendikal hakları için 40 gündür grevde: Zafer direnen emekçinin olacak

Reklam

Fransız merkezli Mersen şirketinde çalışan işçiler, sendikal hakları için sürdürdükleri mücadelede 40. gününde İstanbul’da bulunan Fransız Konsoslosluğu önünde eylem yaptı.

Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından düzenlenen eylemde, şirketin sendikal hakları engellemek için yasal yollara başvurduğu ancak, mahkeme sonucu sendikanın işçileri temsil etme hakkı kesinleşmiştir açıklaması yapıldı.

Şirketin türlü engellemelerine ve işten çıkarmalarına rağmen sendikal hakları için mücadele eden işçiler, mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.

Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan yapılan açıklama şu şekilde:

Sendikamız, Fransa merkezli elektrik ekipmanları yan sanayi üreticisi Mersen’in Gebze’de bulunan fabrikasında iki yıl önce örgütlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Başkanlığı tarafından sendikamıza, 07.10.2022 tarihinde, işyerindeki işçilerin yarısından fazlasını temsil ettiğini gösteren yetki tespiti belgesi verilmiştir. Ancak şirket yönetimi, işyerinde sendikamızı tanıyarak yapıcı bir diyalog süreci başlatmak yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aleyhine bir dava açarak, bakanlığın sendikamıza verdiği yetki belgesine itiraz etmiş, böylece işçilerin sendikalaşma ve toplu sözleşme haklarını kullanmalarına engel olmuştur.

Davanın görüldüğü Kocaeli 4. İş Mahkemesi, 20.02.2023 tarihinde davanın reddine karar vermiştir. İlk derece mahkemede görülen davanın sendikamızın lehine sonuçlanmasının ardından işveren tarafından istinaf başvurusunda bulunulmuş, Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi, 15.09.2023 tarihli kararı ile istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermiştir. Ardından istinaf kararına karşı işveren tarafından temyiz başvurusunda bulunulmuş, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 02.11.2023 tarihli kararı ile davacı tarafın temyiz itirazları da reddedilmiş ve karar onanmıştır.

Mahkeme sürecinin ardından sendikamızın işyerinde çalışan işçileri toplu sözleşme müzakerelerinde temsil etmeye yetkili sendika olduğu kesinleşmiştir. Buna rağmen şirket yönetimi, sendika ile toplu iş sözleşmesi müzakerelerine başlamayı reddetmiştir.

Yasal toplu sözleşme sürecinin başladığı işyerinde işveren, toplu sözleşme için masaya oturma çağrımızı karşılıksız bırakarak görüşmelere katılmadı. Arabuluculuk süreci devam ederken baskılarını daha da artıran işveren, “Sendikadan vazgeçin, sendika buraya asla giremez, devlet bizim arkamızda” gibi söylemlerle üyelerimizi yıldırmaya çalıştı. 7 Şubat 2024 tarihinde işyerindeki baskıların devamı olarak 4 üyemiz işten çıkarıldı.

Yasal toplu sözleşme sürecinin tıkanmasının ardından sendikamız, 28.03.2024 tarihinde grev kararı almak durumunda kaldı. Mersen işyerinde çalışan üyelerimiz 19.04.2024 tarihinde greve çıktılar ve o günden bu yana da grevlerini kararlılıkla sürdürüyorlar.

Ancak Mersen işvereninin hukuksuz uygulamaları grev süresince de devam etmiştir. İşveren, Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun grev uygulamasına dair maddelerine aykırı şekilde, grevdeki işçilerin yerine işçi çalıştırmış ve greve katılan üyelerimizi grevden vazgeçmeleri için taciz etmiştir.

İşyerinde bakanlık müfettişlerince yapılan denetimde, işçilere sendikal baskı uygulandığı tespit edilmiş, işverene idari para cezası verilmiştir. İşine tazminatsız olarak son verilen işçilerin de sendikal sebeplerle işten çıkarıldığı tespit edilmiş olup, bu işçilerin çıkış kodları 4 numaralı kod olarak değiştirilmiştir.

Mersen fabrikasında üyelerimizin gasbedilen toplusözleşme hakları için başlattıkları grev, bugün 40’ncı gününde.

Fransa merkezli Mersen şirketi, iki yıl boyunca yetki mahkemeleriyle Mersen işçilerinin sendikalı çalışma hakkını öteledi. Sendikamızın kesinleşen yetkisinin ardından işverenin toplu sözleşme masasına gelmemesi üzerine 19 Nisan 2024’te greve çıkan üyelerimiz, o günden beri kararlılıkla mücadelelerini sürdürüyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası olarak sizleri, işverenlerin bu pervasızlığına, sendikal haklarımızın önüne konulan engellere karşı grevdeki Mersen işçilerinin mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz.

Bu grev hepimizin! Birlikte kazanacağız!

TKH İSTANBUL İL ÖRGÜTÜ DE KATILDI

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) İstanbul İl Örgütü de direnen Mersen işçilerine dayanışma göstermek adına düzenlenen eyleme katılım gösterdi.

“Zafer direnen emekçilerin olacak” sloganlarıyla grevdeki işçilere destek verdi.

Reklam

Önceki Haberler

Lübnan’da ikinci saldırı: Çok sayıda kablosuz iletişim cihazı daha patladı!

Lübnan'ın birçok şehrinde Hizbullah'ın kullandığı telsizleri hedef aldığı düşünülen patlamalar meydana geldi. El telsizlerinin patlamasıyla…

18 Eylül 2024 17:40

İşçiye polis şiddeti yargıya taşındı

Sendikalı olma hakkını kullandıkları için işten atılan ve 62 gündür işe geri iadeleri için mücadele…

18 Eylül 2024 17:35

Narin Güran’ın amcası Salim Güran ile AKP’li Galip Ensarioğlu aynı karede!

Diyarbakır'da 8 yaşında katledilen Narin Güran'ın katil zanlılarından Salim Güran ve AKP Diyarbakır Milletvekili Galip…

18 Eylül 2024 17:16

Erdoğan’dan Anayasa çıkışı: Bizim açımızdan bir tartışma yoktur

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan…

18 Eylül 2024 16:03

Bir ABD’li gözaltına alındı: Maduro’ya karşı suikast iddiası!

Venezuela'da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı suikast planı yaptığı iddiasıyla, bir ABD vatandaşı daha gözaltına…

18 Eylül 2024 15:51

Sağlık emekçilerinden eylem: Yılın 5 ayı gelir vergisine çalışmaktan yorulduk

Sağlık emekçileri, vergide adalet talebiyle başlattığı eylemlerin 28’inci haftasında İstanbul Şeyh Şamil Aile Sağlığı Merkezi…

18 Eylül 2024 15:42
Reklam